Hopp til innhold

Brende blir ny Røde Kors-sjef

Børge Brende går fra direktørstilling i Verdens økonomiske forum til jobben som generalsekretær i Norges Røde Kors.

Børge Brende
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Børge Brende returnerer nå til Norge etter et snaut år i toppstillingen i Geneve for å ta over ledelsen i Norges Røde Kors. Han overtar etter Trygve G. Nordby som fratrådte stillingen i oktober i fjor.

Dreier seg ikke om å slutte

Brende går dermed fra å jobbe med toppene innen finansverdenen til å lede en organisasjon som baserer mye av sin drift på frivillig arbeid.

- Det dreier seg ikke om å slutte i Verdens økonomiske forum, men å begynne i Røde Kors, sier Brende til NRK.

- Jeg trives med å treffe de frivillige i lokale lag rundt om i Norge, og jeg trives med å treffe toppolitikere og folk fra de store selskapene. Kunnskapen jeg har om disse miljøene håper jeg kan komme Røde Kors til gode.

Han vil fortsette i Geneve frem til juni, og starter i sin nye stilling til sommeren.

- Norges Røde Kors er en viktig organisasjon internasjonalt. Den står nå overfor store utfordringer knyttet til finanskrisen, humanitære katastrofer og kriger. Som humanitær organisasjon har Røde Kors mye å bidra med på alle disse områdene. Organisasjonen er unik med tanke på både det lokale engasjementet og det internasjonale arbeidet, sier Brende.

NETT-TV: - Kan ikke tenke meg noe mer meningsfullt

Video nsps_upload_2009_2_23_13_46_7_221.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Stolt over den nye sjefen

Børge Brende og Sven Mollekleiv

Børge Brende, påtroppende generalsekretær i Norges Røde Kors og Sven Molleklev, president i Norges Røde Kors

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

På et allmøte i dag ble Brende presentert for de ansatte på hovedkontoret i Oslo sentrum til stor applaus fra den fullsatte salen.

- Han er en person som kan ta de store utfordringene verden står over for. Klimaflyktninger, ofre for finanskrisen og ofre for kriger, ulykker og humanitære kriser. Vi er stolte over at Børge Brende tar over som generalsekretær, sier Sven Mollekleiv som er president i Norges Røde Kors.

Mollekleiv mener at Brendes bakgrunn som næringspolitiker, miljøvernminister og fra både frivillig lokalt engasjement og internasjonal erfaring passer perfekt for en som skal lede Røde Kors i tiden fremover.

- Vi har valgt den personen vi syntes var best kvalifisert til jobben, legger Mollekleiv til.

Legger partipolitikk på hylla

Den tidligere Høyre-politikeren var miljøvernminister i Bondevik 2-regjeringen fra 2001 til 2004. Fra 2004 til 2005 var han nærings- og handelsminister i samme regjering.

Han vært valgt inn på Stortinget for Sør-Trøndelag fra 1997, frem til han ble innvilget permisjon fra Stortinget for å ta jobben som managing director i Verdens økonomiske forum med Geneve som base.

Brende legger vekt på at Røde Kors er en politisk nøytral organisasjon og vil ikke si noe til NRK om et eventuellt comeback i norsk parti-politikk.

- Jeg forlater partipolitikken. Røde Kors er uavhengig og ikke partipolitisk. Ambisjonene mine er å gjøre en så god jobb i Røde Kors som overhodet mulig. Nå skal jeg bli en talsmann fir de som er forfulgt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Børge Brende og Sven Mollekleiv

- Kanskje må jeg vokse meg inn i den nye jakka, sa Børge Brende etter at han mottok Røde Kors-fleecejakke av organisasjonens president, Sven Mollekleiv.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Nordby trakk seg

Trygve G. Nordby trakk seg som generalsekretær i Norges Røde Kors 10. oktober i fjor. Han hadde da ledet organisasjonen siden 2006.

Det oppstod rykter og påstander i media om at avgangen skyldtes valget av Sven Mollekleiv som president i organisasjonen, men Nordby avviste den gang at avgangen hadde noe med Mollekleiv å gjøre.

Han sa derimot at han ble ansatt for å gjennomføre endringer i Røde Kors, og at han var glad for ha blitt anerkjent av landsmøtet og landsstyret for å ha lykkes i arbeidet.

- Nordby har gjort en solid jobb, og vi i styret synes det er synd at han nå trekker seg, sa president i Røde Kors Norge, Sven Mollekleiv, den gang.

Assisterende generalsekretær Ole Jørgen Krohn-Nydal har vært konstituert i stillingen som generalsekretær fra samme dato.

Fra Røde Kors til utenriksdepartementet

Før Nordby var det nåværende utenriksminister Jonas Gahr Støre som ledet organisasjonen fra 2003, frem til han tok over som statsråd i utenriksdepartementet i 2005.

Fra 2001 til 2004 var Jan Egeland generalsekretær i Norges Røde Kors.

Etter det ble Egeland utnevnt til FNs visegeneralsekretær for humanitære spørsmål og koordinator for nødhjelp.

Sven Mollekleiv var generalsekretær i perioden fra 1991 til 2001. Mollekleiv er nå president i organisasjonen, og leder landsstyret, som er Norge Røde Kors høyeste myndighet i periodene mellom landsmøtene.

AKTUELT NÅ