Hopp til innhold

Dette vil ikke Fjordlaks svare på

For to år siden laget NRK en positivt vinklet reportasje om etableringen av Tufjordbruket i Finnmark. Den gangen fikk vi intervju på dagen med eieren av Fjordlaks, Anders Pedersen. Han er millardær og en av Ålesunds rikeste.

Anders Pedersen, Fjordlaks

Anders Pedersen eier Fjordlaks som driver Tufjordbruket i Måsøy kommune

Foto: Tor Sivertstøl / NRK

Når vi nå ønsker å stille noen spørsmål om mattrygghet, vil ikke ledelsen svare.

Dette er spørsmålene Fjordlaks ikke vil svare på:

  • Vanninntaket. Fabrikken har sitt vanninntak 50 meter fra kaia og slipper prosessvann og kloakk ut i samme fjord. En av Mattilsynets prøver viste at at e.coli-bakterien kom seg forbi filteret og inn i produksjonsvannet. Er dette forsvarlig? Bedriften svarer at de ikke bryter noen regler.
  • E-coli og manglende varsling. To ganger er det funnet e-coli inne i fabrikken. Den første fant bedriften selv, men matmyndighetene ble ikke varslet. Dette er brudd på matloven. Det ble heller ikke tatt oppfølgende prøver, slik reglene krever. Hvordan forklarer dere dette?
  • Råtten stank. Da Mattilsynet kom på sitt siste tilsyn før jul, kjente inspektørene en råtten stank. Da de fulgte lukten, fant de at det dryppet kvitmakk under et transportbånd for fisk. Bruket ble stengt noen timer og vasket. Hvordan forklarer Fjordlaks at bedriftens ansatte ikke reagerte på stank og mark? Ledelsen har ikke gitt noe svar.
  • Mattrygghet totalt. Dårlig hygiene, funn av e.coli, mark i produksjonsutstyret , manglende kjøling i fabrikk og under transport, skaper ifølge eksperter risiko for at folk kan bli syke av fisken. Mattilsynet har gitt et varsel om stegning som fortsatt gjelder og hevder at Fjordlaks ikke tar mattryggheten på alvor. Hvorfor holder Fjordlaks, med så lang fartstid i bransjen, en så lav standard? Fjordlaks har ikke svart.
  • Omdømmet til norsk fisk. Kan dette være med på å sette omdømmet til norsk fisk i fare i utlandet, også fisk som ikke er produsert i Tufjord? Fjordlaks svarer heller ikke på dette.

LES OGSÅ: Mark og e-coli i fiskefabrikken

LES OGSÅ: - Ville aldri servert fisk herfra

HVA SYNES DU? SI DIN MENING

AKTUELT NÅ