Hopp til innhold

yr.no får skryt for brukervennlighet

– De som har laget yr.no kan være stolte.

Nettsiden får terningkast 5 i ny tilgjengelighetstest.

Strålende sol (symbol fra yr.no)

MediaLT har nylig testet hvor tilgjengelig et utvalg norske nettsteder er for funksjonshemmede, særlig blinde og svaksynte. Testen er gjort på oppdrag av Deltasenteret , som er en del av Helsedirektoratet.

Det er veldig, veldig hyggelig at det blir lagt merke til jobben som er lagt ned i å få siden så brukervennlig som mulig.

Yr-redaktør, Erik Bolstad.

yr.no-gründer Erik Bolstad viser til at yr.no er basert på de samme html-kodene som NRK har utviklet gjennom en årrekke.

– yr.no har hatt en lydhør holdning i forhold til brukerne og de elementene brukerne vil ha, sier Helge Kåsin, som er en av dem som har hatt ansvar for brukergrensesnittet på yr.no.

– Det å ta brukerne på alvor betyr også å gå hele veien ned i verdikjeden til den konkrete HTML-koden som leses av nettleserne. Samspillet mellom det redaksjonelt strategiske, det informasjonsarkitektoniske, det interaksjonsmessige og det grafiske var essensielt for at yr.no skulle kunne bli en brukervennlig suksess, sier Kåsin.

24 av 35 poeng

I en måling ut fra tekniske kriterier får yr.no 24 poeng. Nav.no fikk 26 poeng, men ikke all funksjonalitet på Nav.no kunne testes på grunn av krav om innlogging. Maksimal poengsum var 35.

Tilbakemeldinger MediaLT har fått fra funksjonshemmede brukere av Nav.no tyder på at det er mye som ikke fungerer optimalt på de mer avanserte tjenestene som jobbsøking og innlegging av CV.

I tillegg til den tekniske målingen fikk et brukerpanel en rekke oppgaver. For yr.no var de slik:

  • Søke/ finne by
  • Få dagens værmelding
  • Få langtidsvarsel for samme sted
  • Finne været time for time


MediaLT rangerer yr.no som best av nettstedene når alle oppgavene var løst.

Andre nettsteder som ble testet er Facebook, Nettby, Møteplassen, Filmweb, NRK Nett-TV, Norwegian, Skandiabanken, Finn.no, Oslo kommune og VGblogg.

Slik rangerer MediaLT nettstedene:

  1. Nav.no - 26 poeng
  2. yr.no - 24 poeng
  3. Skandiabanken.no - 22 poeng
  4. Oslo.kommune.no - 20 poeng
  5. NRK Nett-TV - 17 poeng
  6. VGblogg - 16 poeng
  7. Finn.no - 15 poeng
  8. Facebook.com - 13 poeng
  9. Moteplassen.no - 12 poeng
  10. Filmweb.no - 11poeng
  11. Norwegian.no - 11 poeng
  12. Nettby.no - 10 poeng


- Et fyrtårn

I juryens begrunnelse om yr.no heter det at «med enda litt mer fokus på universell utforming kan dette bli et tilgjengelighets-fyrtårn. Terningkast 5.»

Det jeg kan si er at jeg får greit sjekket været her jeg bor på yr.no og noe særlig mer har jeg ikke brukt yr.no til. Jeg synes det er fint at det går an å hoppe mellom overskriftene.

Blind mann

Testen viser også at funksjonshemmede strekker seg langt for å mestre elendig teknologi.

- Jeg vil så gjerne få til det de andre kan, men når jeg går inn på det som skal være gøy, skjønner jeg ikke hvordan ting skal gjøres. Jeg blir sint, frustrert og veldig lei meg, sier en blind og bevegelseshemmet kvinne til MediaLT.

Et problem som går igjen på nesten alle nettsteder er manglende alternative tekster til grafikk, skriver MediaLT.

Mange av nettstedene benytter også svært små knapper og ikoner. Dette kan være problematisk både for bevegelseshemmede, når det gjelder å treffe med musepekeren, og for svaksynte.

Filmweb.no fikk terningkast 1 og oppleves som ekstremt vanskelig tilgjengelig.

- Jeg blir helt kvalm når jeg bruker Filmweb. Det blinker og beveger seg over alt. Kontrasten er dårlig, og det er umulig å finne det jeg er ute etter. Når man bruker forstørring er de dynamiske menyene helt håpløse. Jeg klarte ikke å bestille billett. Brukte for lang tid og da fikk jeg timeout, forteller en svaksynt mann.

MediaLT: Test av tilgjengelighet på populære nettsteder

AKTUELT NÅ