Hopp til innhold

Foreslår nordisk sikkerhetsstyrke

De nordiske landene bør gå sammen om en nordisk innsatsstyrke som kan settes inn i stater preget av krise eller stor indre uro, foreslår Thorvald Stoltenberg.

Thorvald Stoltenberg
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Det kom fram i en rapport som ble lagt fram på det ekstraordnære nordiske utenriksministermøtet i Oslo i dag.

Thorvald Stoltenberg står bak den uavhengige rapporten. Han fikk oppdraget i juni i fjor, og rapporten handler om hvordan et nordisk samarbeid om utenriks- og sikkerhetspolitiske spørsmål kan utvikles de neste 10-15 årene.

Les hele Stoltenberg-rapporten her

Fredsbygging

Stoltenberg foreslår at en slik styrke får i oppgave å stabilisere situasjonen og legge til rette for at de politiske prosessene og staten kan fungere.

Styrken skal bestå av militære og sivile. En del av styrken tar ansvaret for militære operasjoner. De andre to delene av styrken skal ta seg av det humanitære og det statsbyggende arbeidet . Den siste delen skal drive bistand.

Styrken, som skal hete Nordic Stabilisation Task Force, skal håndtere noen av de nye sikkerhetsutfordringene som FN og det internasjonale samfunn står overfor, foreslår Thorvald Stoltenberg i rapporten.

Tidligere var sikkerhetsutfordringene gjerne knyttet til sterke stater som var innstilt på å bruke makt for å fremme sine interesser, på bekostning av svakere nabostater.

I den senere tid har vi sett en ny type sikkerhetsutfordring knyttet til skjøre stater med stor indre uro eller kritiske problemer, sier Stoltenberg.

Nordisk solidaritet

- De nordiske regjeringene bør gjøre det klart for hverandre hvordan de vil reagere dersom et nordisk land blir utsatt for et ytre angrep eller utilbørlig press, heter det i rapporten.

Den skisserer hvordan to eller flere nordiske land kan gå sammen om om et felles opplegg på forsvarssiden.

- Et slikt forsvarssamarbeid kan gi en større samlet forsvarsevne, mener Stoltenberg, og foreslår at de nordiske landene kan spesialisere seg på spesielle områder, samtidig som de utfyller hverandre.

En sikkerhetsgaranti

Med en slik utvikling vil det oppstå et behov for å forankre fellesskapet i en formell, politisk sikkerhetsgaranti. Dersom de nordiske landene skal være avhengige av hverandre militært sett, må de også kunne stole på at de får tilgang til nødvendige militære midler om de skulle få behov for å forsvare seg.

- Et slikt samarbeid vil komme i tillegg til, og ikke i stedet for, de nordiske landenes eksisterende utenriks- og sikkerhetspolitiske forankring, sier Stoltenberg.

Rapporten ble lagt frem i dag, men den formelle behandlingen vil finne sted på det ordinære nordiske utenriksministermøtet i Reykjavik våren 2009.

AKTUELT NÅ