Hopp til innhold

Lettere å bytte bank

I dag lanserte regjeringen en internet-løsning som skal gjøre det mye lettere å flytte lånet til en billigere bank. Men det er ikke sikkert den billige banken vil ha deg som ny kunde.

Finansminister Kristin Halvorsen
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Tall fra finansnæringen, viser at kun 6 prosent av forbrukerne byttet bankforbindelse i fjor.

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) har lenge ment at nordmenn er alt for trofaste mot bankene sine - og oppfordrer flere til å bytte bank.

Det offentlige nettstedet finansportalen.no lanserte i dag en ny tjeneste, som skal gjøre det mye lettere å flytte boliglånet til en ny og billigere bank.

Bedre vilkår

Halvorsen tror den nye Bytt Bank-tjenesten gjør det mye lettere for folk flest å skaffe seg bedre vilkår.

Tiltaket vil også være positivt for konkurransen mellom bankene, håper finansministeren.

- Nå kan du gå inn direkte på finansportalen og trykke på en knott og konkret finne ut av hvordan du bytter bank, sier hun til NRK.

Som kunde må man fortsatt møte opp i banken og få underskrifter for å gjennomføre et bankbytte.

- Men vi har gjort en endring som gjør at banken man bytter til får ansvar for kontakten med den gamle banken i forhold til avvikling av konti og slike ting, sier Halvorsen.

Vanskelig å bytte for mange

Men veien frem til lavere lånerente i en ny bank kan nok bli lang for mange forbrukere med lite egenkapital.

Norges Banks utlånsundersøkelse som kom i går tirsdag, viser at bankene stiller stadig strengere krav til egenkapital og inntekt når de låner ut penger til bolig.

De aller beste tilbudene på finansportalen er det ofte småbankene som har, og de kan ikke gi lån til alle, sier Arne Skauge administrerende direktør i Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH).

- Ikke alltid full klaff

- De små bankene vil nok strekke seg så langt som mulig. Men ett sted går grensen for kapasitet. Og det er viktig at folk er klar over dette slik at de er forberedt på at de ikke alltid kan få full klaff, sier Skauge.

Gjennom finansportalen.no vil skal du altså når som helst på døgnet kunne starte forhandlinger med bankene om bedre betingelser.

I barometrene for boliglån, innskuddsrenter og dagligbanktjenester, kan du i dag sammenlikne over 600 tilbud om banksparing, 700 boliglån og 350 tilbud om dagligbanktjenester fra alle landets banker på finansportalen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no