Hopp til innhold

– Frp må skaffe seg venner

Høyre-leder Erna Solberg oppfordrer Frp til å bli mer samarbeidsvillig og legge seg litt i selen for å bli venn med sentrum i norsk politikk.

Erna Solberg
Foto: Nyhetsspiller / NRK

De siste dagene har det politiske Norge summet av spekulasjoner og fortolkninger om hva Solberg egentlig mente da hun fastslo at det var «urealistisk» å tenke seg at alle de fire borgerlige partiene skulle sitte sammen i regjering etter valget til høsten.

Frp-formann Siv Jensen gikk i går ut og sa at hun er overrasket over Høyre, og at et venneløst Fremskrittsparti nå må kjempe kampen alene.

– Vi har ikke valgt vekk noen eller gått inn for et spesielt alternativ.
Jeg har bare konstatert at det er vanskelig å få til en fire-parti-regjering. Vi har ikke gått inn på noen prosess som eksluderer noen partier fra et videre arbeid, sier Erna Solberg til NRK og holder dermed døren på gløtt for Frp:

Må gjøre seg til venns

– Men Frp må også tenke over at grunnen til at vi er der vi er i dag, er at den politiske avstanden ikke er minsket mellom sentrum og dem. Det har også Fremskrittspartiet et ansvar for å gjøre noe med, understreker Solberg.

Erna Solberg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: Holder døren på gløtt for Frp

Hun ønsker ikke å utdype hvilke områder Frp bør nærme seg sentrum på, men sier det ligger i kortene at det er tre vanskelige områder.

– Situasjonen i dag er at så lenge ikke Høyre og Frp har et forent flertall, så må også Frp gjøre seg til venns med sentrum for at det skal bli et regjeringsskifte, sier Solberg til NRK.

Høyre vil sloss for statsministeren

Søndag brukte hun talen til Høyres felleskonferanse, en samling av stortingsgruppe, partiledelse, fylkessekretærer og rådgivere, til å presisere at ikke noe parti er utelukket.

– Vi har åtte måneder igjen til valget, og døren er ikke lukket. men vi må altså forsøke å få til en borgerlig regjering, og denne veto-prosessen som så mange partier har brukt mye krefter på synes jeg har vært dum.
Frp har hatt tre og et halvt år på seg til å bygge mer bro, der ligger utfordringen for dem i dag, sier Solberg til NRK.

Uansett hva slags borgerlig regjering det blir, ser Solberg det som naturlig at Høyre blir sittende med statsministerposten:

– I enhver regjeringskoalisjon Høyre skal være med i, vil vi sloss for at vi skal ha statsministeren, sier Solberg.

AKTUELT NÅ