Kronprins Haakon under intervjuet med Terje Svabø i mai 2000. Foto: NRK

Kronprins Haakon under intervjuet med Terje Svabø i mai 2000. Foto: NRK

Terje Svabø jobbet i NRK da han fikk den offisielle bekreftelsen om at kronprins Haakon og Mette-Marit Tjessem Høiby var kjærester. I det samme intervjuet lanserte kronprinsen uttrykket utagerende festing da han fortalte om Mette-Marits bakgrunn, blant annet fra house-miljøet.

Senere skrøt Svabø av Mette-Marit da hun, under pressekonferansen i forbindelse med kunngjøringen av forlovelsen, ikke ønsket å snakke mer om sin fortid.

Rørende og ekte

Men det er ni måneder siden. Onsdag tok den vordende bruden bokstavelig talt bladet fra munnen da hun gråtkvalt tok et oppgjør med sin egen fortid.

– Og det gjorde hun helt rett i, mener kommunikasjonsrådgiver Terje Svabø: Det var meget klokt og gjennomtenkt, og dessuten fremført på en overbevisende måte, sier Svabø

Han mener det var sterkt å se at Mette-Marit ble så beveget.

– Det rørte ved oss alle, sier Svabø til NTB.

Han legger til at det er positivt at Mette-Marit understreker en klar avstand fra narkotika. Samtidig står hun for noe positivt ved å slå fast at ingen kan leve om igjen, selv om hun kunne ønske det.

Fjernet skygger

Terje Svabø tror ikke at uttalelser som "Jeg var i et miljø hvor det ble testet", og "vi gikk ut over grenser" vil kaste skygger over bryllupsfeiringen om tre dager. Tvert om er timingen helt perfekt, mener han:

– Jeg er sikker på at det blir en folkefest over hele landet på lørdag. Men dersom Mette-Marit ikke hadde benyttet anledningen til å snakke om sin fortid, kunne dette ha kommet til å ligge under begivenheten som en disharmoni. Nå har vi en gang for alle fått fjernet oppmerksomheten rundt dette, tror Svabø.

Kom godt fra det

Også kronprins Haakon snakket om narkotika. Blant annet ville en dansk journalist vite om kronprinsen selv hadde personlige erfaringer.

– Jeg syns han svarte fint ved å vise til at han har sett andre ungdommer som er kommet ut for det. Det er vel noe kronprinsen har til felles med de fleste unge mennesker i dag. Samtidig gjorde han klokt i å poengtere at han har vært heldig som har vært forskånet fra narkotika. Han kom absolutt godt fra det, sier Svabø.

Gir av seg selv

Terje Svabø mener at kronprinsparet kom svært godt fra pressekonferansen som helhet, ikke bare når det gjaldt ungdomsopprør og narkotika.

– Begge utstråler en naturlig sjarm som virker svært ekte. Det gjør seg godt på TV. Dessuten gir de korte svar, og unngår dermed å vikle seg inn i lange resonnementer slik vi til stadighet ser i valgkampen. De presterer å gi av seg selv, og på samme tid skjerme om sitt privatliv. Inntrykket er sympatisk. De kommer nok til å bli populære disse to!

Kronprins Haakon og Terje Svabø på Skaugum i mai 2000. Foto: NRK

Kronprins Haakon og Terje Svabø på Skaugum i mai 2000. Foto: NRK

(NTB

Lenker