Hopp til innhold

- Poteter og grønnsaker hver dag

Mange går sultne til sengs, forteller en av dem som ønsker seg halal-mat i fengselet. Men ingen norske fengsler har rutiner for å servere halal-mat.

Oslo fengsel
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Muslimer i Trondheim fengsel har anmeldt fengslet for diskriminering og brudd på menneskerettighetene, etter at de ble servert svinekjøtt i maten.

Det er forbudt for troende muslimer å spise svinekjøtt.

Men Fremskrittspartiet sier likevel nei til at innsatte skal få spesialdietter.

Les mer:

Anmelder fengsel etter å ha fått svinekjøtt

Nei til spesialdiett i fengsel

- Går sultne til sengs

- Det er noen ganger jeg blir sulten. Vi har ikke halal-kjøtt her
Hver eneste dag i åtte måneder har Ahmed savnet skikkelig mat. Bak høye murer og seks låste dører drømmer han og 100 andre muslimske fanger i Oslo fengsel om ferskt kjøtt fra dyr som er slaktet på halal-vis.

Mange går sultne til sengs, sier Ahmed.

- Alle vil spise halalkjøtt, men det kommer ikke. Mange har problemer. De kaster kjøttet, og spiser kokte poteter og grønnsaker hver dag, sier Ahmed til NRK.

- Kan besøkende ta med mat?

- Nei, det er forbudt, sier han.

- De får spise mer brød

Solveig Horne

Solveig Horne

Solveig Horne, stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet, fnyser av fangene som mener det er brudd på menneskerettighetene når de får servert svinekjøtt i fengselet.

- Det burde de tenkt på tidligere. De får heller spise mer brød. Å bruke ressurser på å lage spesialdietter til fangene, er feil bruk av ressurser, sier Horne.

Hun påpeker at Trondheim fengsel har beklaget at de serverte svinekjøtt til fangene uten å opplyse om det.

- Føles som et overgrep

Abid Raja er venstre-politiker og tidligere advokat, som har forsvart flere med muslimsk bakgrunn som sitter i norske fengsler.

Han sier det er svært dramatisk for en troende muslim å få vite at han nettopp har spist svinekjøtt.

- Det føles som et overgrep. Det blir en tilleggsstraff og en ekstra belastning. Å bli lurt til å spise svinekjøtt, er noe av det verste en muslim kan oppleve, sier han til NRK Ukeslutt.

- Tilleggsstraff

Politiker Abid Q. Raja

Politiker Abid Q. Raja

Foto: NRK

- De skal få sin straff som fortjent. men de er dømt til frihetsberøvelse, ikke til å legge troen til side, sier Raja.

Raja går så langt som å si at alle norske fengsler bør innføre halal-mat - dvs. mat som er lagd etter islamske tradisjoner. Han tror ikke ikke-muslimske fanger vil ha noe imot å få servert halal-kjøtt.

I nettdebatter om denne saken, mener flere at det vil være snik-islamisering å tilpasse maten i fengslene til muslimske fanger, noe Raja avviser.

- Spiser du kebab på vei hjem fra byen, får du mest sannsynlig i deg halal-kjøtt, de færreste nordmenn bryr seg om det, sier Raja.

- Ingen serverer halal-kjøtt

Ifølge Justis- og politidepartementet er det ingen norske fengsel som serverer halal-kjøtt som fast rutine.

Ringerike serverer halalkjøtt etter bestilling fra innsatte. Ved overgangsboligene kan innsatte kjøpe selv. Dette gjøres også ved Bastøy

Alle fengsler forsøker å servere alternative retter når svinekjøtt er på menyen. Fengslene i Stavanger, Haugesund, Sandeid, Arendal, Kristiansand og Åna har ikke opplyst om sine rutiner.

AKTUELT NÅ