Hopp til innhold

Nå kan blinde nesten se

Ny italiensk teknologi kan revolusjonere hverdagen for synshemmede.

Blind mann

Magnus Kjesrud er sterkt synshemmet. Med italienernes teknologi kan kan gå på museum uten å måtte tenke på om alt er tekstet for blinde eller møtte føle seg frem mellom attraksjonene.

Foto: NRK

Hvit stokk, som blinde og svaksynte i årevis har brukt for å navigere seg frem i hverdagen, får nå en helt ny betydning. Italienske forskere har arbeidet lenge med å få på plass teknologien, og Norge er et av landene hvor dette nå prøves ut.

Føre – ikke føle

På Norsk Telemuseum i Oslo er det små, sorte prikker i gulvet. De fleste av oss legger ikke engang merke til dem, men for de blinde og svaksynte representerer de en stor forskjell i museumsopplevelsen.

I stedet for å måtte føle seg frem til blindeskrift på museet, kan de bare føre stokken over gulvet.

Mobil informasjon

I hver brikke er det lagret informasjon og ved å koble den spesielle stokken opp mot mobiltelefonen, får den blinde eller svaksynte informasjon om hva som befinner seg hvor, hvilken retning man skal ta, og også informasjon om attraksjonene man står ved siden av.

For de blinde er dette en revolusjonerende oppfinnelse. Magnus Kjesrud er sterkt synshemmet og har bare to prosent syn. Ved hjelp av denne teknologien kan han nå gå på museumsbesøk uten hjelpemidler.

- Jeg kan gå!

- Før var jeg avhengig av å ha en ledsager. Nå kan jeg kanskje gå alene. Eller enda bedre. Vi kan gå fem stykker sammen, kanskje to som ser og tre blinde, og så kan vi gå litt på egen hånd, forteller han entusiastisk.

Oppfinnelsen blir presentert i forbindelse med at det 3. desember er FNs internasjonale dag for funksjonshemmede.

- Det er et veldig bra hjelpemiddel. Nå får du katisk informasjon om hva som befinner seg langs den ruta du går, konstaterer Kjesrud.

Ikke væravhengig

Men det er slett ikke bare innendørs teknologien kan benyttes. Utviklerne, dataselskapet IBM, har tidligere prøvd ut teknologien i Italia. Der har også gater og torg fått brikkene installert i bakken, og forsøket har vært en suksess.

Brikkene krever ikke strøm, så man kan ha de ute i all slags vær, og selv med snø eller is på bakken, vil de fungere.

- De virker uansett. Det spiller ingen rolle hvordan været er, forteller sjefsutvikler i IBM, Nicola Palmarini.

AKTUELT NÅ