Hopp til innhold

Lettere å klage på feilbehandling

Fra neste år kan pasienter som skades på private sykehus søke det offentlige om erstatning.

Erling Breivik, direktør i Norsk Pasientskadeerstatning
Foto: Helge Carlsen / NRK

Regjeringen har bestemt at også private helsetjenester nå skal omfattes av Norsk Pasientskadeerstatning (NPE).

I dag må helsepersonell i privat sektor tegne egne forsikringer. Men fra 1. juni blir de pålagt å registrere virksomheten sin i NPE og betale tilskudd til et fond som skal øremerkes pasientskader i det private helsevesenet.

- Vi regner med at dette fondet vil nå 200 millioner kroner i løpet av de første fem årene. Fondsmidlene skal finansiere erstatning til pasienter fra privat helsetjeneste, sier direktør i NPE Erling B. Breivik.

LES: - Lærer ikke av pasientskader

LES: Leger skjuler feilbehandling

LES: Økning i erstatningskrav

NPE mener den nye ordningen vil komme pasientene til gode siden man nå lettere kan få erstatning. I dag må man klage via forsikringsselskapene og risikererer at saken havner i domstolen. Den nye ordningen krever heller ikke at du som pasient må bevise at det er utført feil for å kunne kreve erstatning.

Fortsatt kø

Prognosene for 2008 viser at NPE vil utbetale nærmere 650 millioner kroner i erstatning til pasienter som er skadet under behandling i det offentlige.
Totalt behandles rundt 3500 erstatningssaker årlig, og Breivik anslår at det vil komme ytterligere 200 og 500 saker årlig når de private innlemmes i ordningen.

Direktøren tror likevel ikke at det økte saksantallet vil føre til ytterligere forsinkelser i saksbehandlingstiden:
- Det er et såpass beskjedent antall at det nok ikke vil påvirke den generelle saksbehandlingstiden. Men på grunn av dårlig bemanning har vi per i dag 1400 saker i kø. Dette er et problem som må løses og vi er i dialog med departementet, sier Breivik til NRK.

Blir likestilt

Norsk Kiropraktorforenings 430 medlemmer behandler 1,5 millioner pasienter årlig og innlemmes nå i den offentlige erstatningsordningen.

- Vi er veldig positive til at pasientskadeerstatningen nå utvides til også å gjelde den private helsetjenesten, og at myndighetene på dette feltet likestiller offentlig og privat helsevesen. Pasientenes sikkerhet må være og er i førersetet, og pasientenes rettigheter er nå like godt sikret, uansett om personen har oppsøkt en kiropraktor eller sykehuslege, sier leder Øystein Ogre.

Også yrkesgrupper som tannleger, plastikkirurger og optikere omfattes av den nye ordningen. Totalt er det snakk om nærmere 20.000 årsverk, opplyser NPE.

LES: Vil ikke betale millionbeløp

LES: Gode råd før du lar deg operere

LES: Blir ikke informert om sykehustabber

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no