Hopp til innhold

Hva om du plutselig skiftet aksent?

En amerikansk kvinne mistet stemmen da hun gikk til kiropraktoren. Da den kom tilbake snakket hun med russisk aksent. Noen ganger våkner folk fra sykdom og snakker med utenlandsk aksent.

Krøll på tunga.
Foto: Oddleif Løset / NRK

abcNews fortalte torsdag om kvinnen CindyLou Romberg. Når hun snakker høres det ut som om hun kan være fra flere steder verden. Noen ganger minner aksenten hennes om russisk. Andre ganger høres hun tysk eller svensk ut.

Det er ingen merkverdighet at en innbygger i USA snakker med aksent, men Romberg har aldri vært utenfor USA. Ifølge abcNews har hun ikke engang vært utenfor byen Port Angeles i Washington.

Utenlandsk aksent-syndrom

Romberg lider av det som er mest kjent som Foreign Accent Syndrome (FAS), eller utenlandsk aksent-syndrom på norsk. Som navnet foreslår, er konsekvensen av forstyrrelsen at man snakker med en annen aksent enn det som en ens naturlige.

Det finnes flere forslag til hva som forårsaker FAS. De fleste er enige om at det dreier seg om en form for hjerneskade. Forskere ved Oxford University har funnet at visse deler av hjernen var skadet i noen tilfeller av FAS, noe som kan bety at deler av hjernen styrer lingvistiske funksjoner, og at en skade kan føre til en annen melodi eller at stavelser av ord sies feil.

- Når vi er i butikken kan noen komme opp til meg å si, ”Åh, du har en vakker aksent, hvor kommer du fra? Fortalte Romberg TV-programmet ”Good Morning America”.

Se reportasje på abcNews om CindyLou Romberg

Savner aksenten sin

Julius Fridriksson

Julius Fridriksson.

Foto: University of South Carolina

Romberg snakket som hun alltid har gjort helt til for to år siden, men nevroforskeren Julius Fridriksson tror skaden skjedde allerede i 1981, da Romberg falt av en pick-up i bevegelse. Det merkverdige var at hun kom seg etter den alvorlige hodeskaden og snakket som normalt helt til for to år siden. Da mistet hun stemmen i noen dager etter et besøk hos kiropraktoren.

Da stemmen kom tilbake, snakket hun med en utenlandsk aksent. Nå savner Romberg stemmen sin.

- Det var aksenten og stemmen jeg hadde i 49 år. Det var den stemmen jeg var vant til. Det var stemmen jeg brukte da jeg sa ”ja” til min mann. Det var stemmen jeg snakket til mine barnebarn med da de var små, sier hun.

Se reportasje om en annen kvinne på abcNews, Susan Bowen, som våknet og snakket med en annen aksent.

Mannen hennes Glenn er mest opptatt av at hun er frisk ellers.

- Da vi fant ut at det medisinsk sett ikke er noe galt med henne, så var det OK for meg, sa han til ”Good Morning America”.

Norsk kvinne det mest kjente tilfellet

Det mest kjente, og mest veldokumenterte tilfellet var norsk, og er kjent som Astrid L. . Dessverre var ikke omgivelsene hennes like forsonende med den nye aksenten som mannen til CindyLou Romberg er.

Lørdag 6. september 1941 ble Oslo angrepet av britiske fly. Astrid L. ble truffet av en bombesplint og slynget ca åtte meter ned en skråning. Hun ble funnet ca 20 minutter etter at bomben falt, og ble kjørt til Aker Sykehus via legevakten. Hun hadde en alvorlig hodeskade og andre skader. «Pas. var helt bevisstløs og i meget dårlig tilstand, slik at man mente hun ikke vilde stå det over.” sto det i legerapporten, men hun overlevde.

To år etter skaden ble hun lagt inn ved Nevrologisk avdeling ved Rikshospitalet. Hun var forandret psykisk, og ble beskrevet som mer oppstemt enn før. Og hun hadde lettere for å le og å gråte.

Ble tatt for å være tysk

Det mest bemerkelseverdige var likevel at talen hennes var forandret. Selv fortalte Astrid L. at hun ble tatt for å være tysk i butikkene, noe som ikke kan ha vært enkelt, verken i krigens dager eller i tiden etter.

Georg Herman Monrad-Krohn var legen hennes i mange år og gjorde blant annet flere grammofonopptak av stemmen hennes, og holdt en rekke foredrag om hennes eiendommelige språkforstyrrelse.

Også Monrad-Krohn så hvor vanskelig det var for Astrid L. å leve et normalt i det norske etterkrigssamfunnet. Han fortalte at den unge kvinnen ofte ble tatt for å være tysk, og derfor ikke fikk kjøpt noe i butikkene. Derfor måtte en stadig mer misfornøyd mann gå i butikken istedenfor henne.

”Dette martyrium vedvarer enda, men i avtagende grad” sa Monrad-Krohn i 1946.

Astrid L. døde i 1971, 58 år gammel.

Ble plutselig overklassegutt

William McCartney-Moore, snakket snobbete etter hjerneoperasjon
Foto: Faksimile Telegraph.co.uk 18 Sep 2007

William McCartney-Moore , fra York i Nord-England, ble alvorlig syk da han fikk hjernehinnebetennelse i 2007. Han svevde mellom liv og død, men overlevde operasjonen som fjernet væske fra hjernen.

- Han overlevde operasjonen, og den mest fantastiske tingen er at operasjonen ga han en helt annerledes aksent, sa moren Ruth McCartney Moore til The Telegraph.

Familien oppdaget forandringen først etter at han hadde forlatt sykehuset. Mens han lekte på stranden var det klart at hans normale arbeidermelodi fra nord var erstattet med en aksent tilhørende overklassen.

- Alle bare stirret på han – vi kunne ikke tro hva vi hadde hørt, fordi han hadde en Nord-engelsk aksent før han ble syk. Han ante ikke hvorfor vi stirret på han – han trodde han snakket som normalt, sa Moore.

Etter 18 måneder var gutten nesten helt frisk. Moren mente at det ikke var uten fordeler at han nå snakker snobbete engelsk.

- Det er bisart, men jeg tror det har vært til hans fordel fordi alle smiler når han gjør det, og det har brakt litt humor inn i situasjonen.

AKTUELT NÅ