Hopp til innhold

Klagestrøm til tross for byggestans

Resultatet av hastverksarbeid og slurv i byggebransjen vil vise seg i tiden som kommer. Og nå kan du få problemer med å få erstatning.

Håndverkere
Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

Selv om det bygges langt mindre i Norge, kommer klagene på håndtverkere til å strømme inn, tror Forbrukerrådet.

Etter flere år med stor aktivitet i byggebransjen, har det nå begynt å bli vanskeligere for mange å fylle ordrebøkene.

Allerede har det forsvunnet mange byggefirma fra markedet. Disse kan stå bak mange skjulte skader i norske boliger.

Hastverksarbeid

Trond Bøhlerengen ved Sintef Byggforsk sier hastverksarbeid gjør at mange boligeiere vil få en ubehagelig overraskelse.

- Antall skader kommer ikke til å gå ned med det første. Ting har gått alt for fort og det har blitt gjort veldig mye feil, det vet vi, og det kommer vi til å merke nå i ganske mange år fremover.

Trond Bøhlerengen

Byggefeil kommer til å merkes i mange år fremover, sier Trond Bøhlerengen ved Sintef Byggforsk

Foto: Lorentz Berg / NRK

Han peker på at moderne byggematerialer ofte er mer avhengige av at alt blir gjort 100% korrekt. Hvis det blir gjort noen feil, kan konsekvensene gjerne bli store vannlekkasjer.

Mer om byggefeil:

Oppdages etter flere år

Skader som skyldes byggefeil dukker ofte opp etter at man har begynt å bruke boligen. 20% oppdager feilene før det har gått ett år, mens halvparten av skadene oppdages i løpet av de første fem årene.

- Hvem er det som har bygd boliger med flest feil?

- Når det er så gode tider, som det har vært nå, så dukker det opp mange useriøse aktører som er opptatt av å bygge fort og billig og selge dyrt. Det er den typen byggherrer som etterlater seg størst mengder feil og skader, det er helt klart.

Vanskelig å få erstatning

Også klagene til Forbrukerrådet har holt seg stabile, til tross for kraftig nedgang i byggeaktiviteten. Regiondirektør i Forbrukerrådet, Roger Helde får en jevn strøm med klager fra misfornøyde boligeiere.

Roger Helde, regiondirektør i Forbrukerrådet

Roger Helde i Forbrukerrådet forventer fortsatt mange byggeklager

Foto: SOLUM, STIAN LYSBERG / SCANPIX

- Vi har hatt en jevn økning de siste årene, som har flatet litt ut i 2008 og vi forventer at det vil holde seg på dette nivået, selv om byggeaktiviteten går ned.

Men forbrukerne kan få problemer med å få erstatning for dårlig utført arbeid. Den siste tiden har det vært en kraftig nedgang i byggebransjen . Bare i oktober har 104 bygg- og anleggsbedrifter gått konkurs. Er dette situasjonen for bedriften som står bak byggingen på din bolig, har du et problem, sier Helde.

- Da stiller du bakers i køen i et konkursbo. Det er særlig i de tilfellene der firmaet er borte at forbrukeren har et problem.

Flere årsaker

Det er flere ting som gjør at Helde mener flere vil klage på håndverkerne:

- Utslagene av dårlig utført byggearbeid kan dukke opp flere år etter at boligen er ferdig. Hvis det blir en tøff vinter, vil det vise seg om det er gjort dårlig jobb med for eksempel isolering eller rørleggerarbeid.

- Forbrukerrådet lanserte 1. november en ny klagenemd for håndtverkertjenester . Helde tror dette vil bidra til at folk blir mer oppmerksomme på sine rettigheter i byggesaker.

- Nedgangstider gjør at flere blir opptatt av rettighetene sine. Klageviljen hos den jevne forbruker øker faktisk i nedgangstider, sier Helde.

AKTUELT NÅ