Hopp til innhold

Tilliten til politiet kan svekkes

Flere steder i Norge sykemelder politifolk seg i store grupper. I Stavanger lørdag var politistasjonen stengt.

Stengt
Foto: Vidar Eidhammer / NRK

Stavanger politistasjon måtte stenge lørdag fordi 22 politifolk som skulle vært på jobb i helgen, ikke kom. Politiet sier selv at det ikke er en aksjon, men flere hevder nå at det er nettopp det det er.

Les: - Svekker politiets tillit

Aksjon

Leder i Stortingets justiskomité, Anne Marit Bjørnflaten (Ap) sier det er overraskende at 22 polititjenestefolk i Rogaland meldte seg syke før helgen.

Hun mener mye tyder på at det dreier seg om en form for aksjon og vil nå ha en dialog med Politiets Fellesforbund.

- Regjeringen har nettopp lagt frem et budsjett der det ligger inne en kostnadsvekst til politiet, og de skal få flere stillinger. Politiet har hatt en økning på 25 prosent i antall stillinger de siste årene, så vi er nødt til å se på mer enn penger.

- Når vi får meldinger om at det er færre ute i gatene enn tidligere, må vi se på om det er for mange mellomledere i politiet, og om det er noe med virksomheten som gjør at det ikke er nok politifolk ute i gatene og trygger folk, sier Bjørnflaten.

Uttrykk for en frustrasjon

”Politiets Fellesforbund skal i landsmøteperioden synliggjøres som en kamporganisasjon og er villig til å akseptere at tilliten vi har i befolkningen, svekkes midlertidig.”

Det er dette vedtaket fra Politiforbundets landsmøte i fjor som gjør Unio-sjef Anders Folkestad betenkt. Unio er hovedorganisasjonen for Politiets Fellesforbund.

Video nsps_upload_2008_11_11_9_51_13_672.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: - Alvorlig om politiet mister tillit, sier Folkestad

- Dette er jo uttrykk for en frustrasjon i politikorpset i forhold til de arbeidsvilkår de har opplevd over tid. Jeg synes det er svært uheldig hvis samfunnets tillit til politiet blir svekket. Det er uheldig for politietaten, men også for folk flest, sier Folkestad til NRK.

Appellerer til styresmaktene

Folkestad håper at styresmaktene nå tar ansvar for å bedre situasjonen.

- Det er i alle fall slik at for samfunnet, for borgerne, så trengs tilliten til politiet. Det er vi avhengige av hver eneste dag. Jeg appellerer først og fremst til styresmaktene; til justisministeren. Få i gang en dialog slik at denne tilliten blir berget.

- Denne appellen går ikke til politiet da?

- Den går til alle parter, sier Folkestad.

- Det er en illustrasjon

Stengte dører på polithuset i Stavanger.

Stengte dører på polithuset i Stavanger.

Foto: Vidar Eidhammer / NRK

I Stavanger merker folk politikrisen. Til tross for både fyll og bråk i helgen, sto byens politikammer helt uten bemanning lørdag. Hele 22 polititjenestemenn som skulle jobbe i helgen, leverte inn sykemeldinger etter klokken halv tre fredag ettermiddag. Det var så sent at det var umulig å skaffe vikarer.

- Jeg synes det er svært alvorlig om folk ikke får den hjelp fra politiet som de ber om og som de trenger. Dette er en illustrasjon på at noe må gjøres, og det må gjøres raskt, sier Folkestad.

- Så mange kan umulig bli syke

Også tillitsvalgt i Den norske legeforening i Stavanger, Kåre Reiten, reagerer sterkt på politiets bruk av syke- og egenmeldinger og mener at politiet ikke bør ta i bruk ulovlige metoder for å vinne frem i lønnskampen sin.

Han betviler at 22 sykemeldte polititjenestefolk i Rogaland politidistrikt var reelt syke samtidig.

- Så mange kan umulig bli syke på samme tid, sier Reiten.

- Man kan hevde det, men det er jo helt opplagt at det ikke er tilfelle, og det forstår alle.

- En skandale

Solveig Hornes (Frp) i justiskomiteen sier situasjonen er uholdbar.

- Nå har det gått så langt at det er blitt en skandale, og det må ikke være sånn at det må skje en alvorlig hendelse før justisministeren griper inn.

AKTUELT NÅ