Hopp til innhold

Gode råd mot datavirus

Det finnes mange gode råd mot å få maskinen infisert av en ondsinnet kode, men vær varsom-regelen er fortsatt en av de viktigste.

Datavirus
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Gisle Hannemyr ved Institutt for Informatikk ved Universitet i Oslo går sier folk må være varsomme, også mot mailer fra folk du kjenner.

Det er veldig få virus til Mac. Årsaken er todelt: Det er færre Mac-er der ute og derfor mindre fristende. Den andre forklaringer er at Mac i bunn bruker Unix. Det er mye mer fornuftig konstruert og måten å bruke det på er mye mer fornuftig

Gisle Hannemyr, lektor i informatikk ved Institutt for Informatikk ved Universitet i Oslo

Bli med i Mac-diskusjonen helt nederst i saken.

Gisle Hannemyr

Gisle Hannemyr

Foto: Thor Henry Bjor / NRK

Tre gode råd

- Virusene spres nemlig ofte fra adresseboka til en du kjenner. Tommelfingerregelen er å være forsiktig med alle vedlegg, men spesielt med de som kommer uannonsert, altså filer du ikke visste skulle komme. De kan være skumle, sier Hannemyr.

Både han og Hans Peter Østrem, informasjonssjefen ved datasikkerhetselskapet Symantec, sier det er viktig at du:

  • holder operativsystemet og programvaren oppdatert.
  • skaffer deg en sikkerhetspakke og holder den oppdatert.
  • er skeptisk til det du mottar og klikker på.

Sprednig via Facebook

- Det er absolutt viktig med antivirusprogramvare, men ikke stol blindt på den. Jeg anbefaler også folk å velge et epost-program som er sikrere enn Outlook express. Thunderbird for eksempel, sier han.

Virusene har sitt opphav i guttestreker på 1980-tallet.

Østrem forklarer at denne typen ødeleggende programmer ikke bare spres via epost:

Hans Peter Østrem

Hans Peter Østrem

Foto: Symantec

- I det siste ser vi en spredning via Facebook. Her har noen kommet seg inn på en kontaktliste og sprer det videre derfra. Når du ser en mail fra en du kjenner går guarden ned og du klikker. Dette er jungeltelegrafen på godt og vondt, sier han.

Rådet du ikke visste om

- Hvordan holder man seg oppdatert på det som skjer der ute?

- Når noen lager et virus ser de etter et hull i systemet. Antivirusselskapene samler inn informasjon om alle de sårbarhetene som er i forskjellige programvarer verden over. Det gjør vi gjennom folk som melder inn dette til både oss og de som lager programvaren. Slik kan vi lage programmer som tetter de hullene, forteller han.

Hannemyr har helt til slutt et tips som gjør at du blir enda bedre beskyttet mot virusangrep:

- Mitt tips er å opprette en gjestebruker på maskinen. Denne kontoen bruker du til daglig. Administrator-kontoen bruker du kun til å installere programmer. Årsaken til at dette virker er at en gjestebruker ikke har rettigheter til å skrive på maskinen, og da er det større sjanse for at ingen andre heller kan bryte seg inn på maskinen din.

I helgen er det 20 år siden det første store virusangrepet skjedde. Les om det her.

AKTUELT NÅ