Hopp til innhold

- Debatter kan lure seerne

Tabloide politiske debattprogrammer kan lure seerne, mener medieforsker.

Åslaug Haga, Kristin Halvorsen og Jens Stoltenberg
Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Medieforsker Kjersti Thorbjørnsrud mener politiske debattprogrammer er tabloide og populariserte. Politikerne som slipper til bør være spissformulerte, og gjerne sinte, mener hun.

- De politiske debattprogrammene i Norge i dag er preget av å være veldig populariserte og ganske tabloide. Redaksjonene ønsker seg politikere som trår til litt, som ikke tar for mange forbehold, som ikke refererer for mye til tørre vedtak, tall og statistikk. Det skal være enkelt, konkret, og det skal angå publikum, sier Thorbjørnsrud.

Kjersti Thorbjørnsrud

Kjersti Thorbjørnsrud.

Foto: Universitetet i Oslo

Thorbjørnsrud jobber med en doktorgrad om politiske TV-debatter, og slår fast at det er journalistene som dirigerer, mens politikerne spiller med.

- Seerne blir lurt

- Det er noen få politiske ledere som er gjengangere i disse debattprogrammene, og det er jo fordi de har tilpasset seg, og ikke minst fordi de får til å tilpasse seg disse debattkriteriene, sier Thorbjørnsrud.

Dette burde seerne få vite mer om, mener hun.

- Vi får en debatt som ofte er mer konstruert enn det de kan ha mulighet til å være klar over. Journalistene ønsker en debatt med høy temperatur, og politikerne vet at journalistene ønsker seg det, og sørger for å utforme sitt budskap på en måte som gjør at de slipper til i studio, sier Thorbjørnsrud.

- De blir av og til litt lurt, sier hun.

AKTUELT NÅ