Hopp til innhold

Virus herjer på Facebook

Er du blitt lurt til å tro at du er med på en video på Facebook? Da har du trolig fått viruspost.

Facebook
Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

En melding som inneholder virus herjer i disse dager på Facebook. Meldingen spres via nettstedet og lurer folk til å tro at du har vært med på en video. Den sier at en av dine vennekontakter har sendt mailen, og får deg til å klikke på lenken som fører til en side med det som ser ut som en video fra YouTube. Nå varsles det om at denne lenken kan inneholde virus.

Video: Advarer mot virus på Facebook

Video nsps_upload_2008_10_28_17_25_9_399.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Dersom du får en melding med masse stavefeil på engelsk, er det trolig virus post du har mottatt. Ifølge Norman antivirus brukes stavefeil av spammere for å unngå å bli tatt av spamfiltre.

Slik kan meldingen se ut

Facebook

Denne meldingen inneholder stavefeil og tre lenker.

Foto: Paal Adolfsen Svendsen / NRK

Etter det NRK erfarer er det svært mange som har fått slike meldinger på innboksen. Meldingene er forskjellige, og kan enten få deg til å tro at du er med i en video fra en fest, eller at du er med i noen bilder som er tatt av dine venner. Meldingen kan også be deg om å følge en annen lenk for å svare på posten.

- Ignorer viruset

Snorre Fageland ved Norman antivirus sier man lett kan avsløre en melding som inneholder virus.

- Dersom posten ser snodig ut og skrevet av en avsender som normalt ikke ville sendt slike meldinger, eller skrevet på et annet språk med masse skrivefeil bør man ikke godta slike meldinger, sier Fageland.

Han sier at de som sender ut meldinger på engelsk med mange stavefeil er som regel personer som snakker et annet språk enn morsmålet. Ifølge Fageland er det er vanlig at personer sender ut spam på nettet, og oppfordrer nå facebook publikumet til å ignorere slike meldinger.

- Vanligvis skjer det ingenting dersom man klikker på lenken man får tilsendt. Det som kan være farlig er hvis man laster ned noe som følger med lenken, sier Fageland.

Ønsker å tjene penger

Det finnes mange uærlige og kriminelle personer som er profesjonelle i spampost. Ifølge Fageland sendes spampost av personer som har som hovedhensikt å tjene penger.

- Det finnes mange kriminelle som ønsker å overta maskinene til andre for å få tilgang til personlige opplysninger. Tilgang til nettbanken og kredittoplysninger er som regel noen av målene, sier Fageland.

AKTUELT NÅ