Hopp til innhold

- De kan ikke engang Fadervår

Katolikken Astrid Gunnestad beskylder protestanten Einar Gelius for å tilhøre en utvannet kirke hvor de ikke engang kan sitt Fadervår.

Einar Gelius

Einar Gelius

Foto: Heiko Junge, Junge, Heiko

Astrid Gunnestad

Astrid Gunnestad

Foto: Sjur Sætre / NRK

Gelius og Gunnestad hadde et teologisk oppgjør i Ukeslutt i dag etter at katolikkene har kommet ut i hardt vær den siste tiden.

Dagbladet tok for seg de norske kjendiskonvertittene og reaksjonene har kommet på løpende bånd.

En av dem som har reagert, er sokneprest Einar Gelius i Vålerenga kirke i Oslo.

Gelius mener at den katolske kirken har et verdisyn som går på tvers av allmenne verdier i dag, både i holdningen til kvinner og homofile og i synet på prevensjon.

Hør: Gunnestad mot Gelius

- En intolerant fundamentalist

- Norske katolikker støtter undertrykking av kvinner og homofile, hevdet Gelius, som redaktør Gunnestad til gjengjeld beskrev som en intolerant fundamentalist.

- Synet på prevensjon har vært en ulykke for Afrika, hvor den katolske kirken har motsatt seg at folk kan bruke kondom for å unngå hiv og aids, sa Gelius.

- Jeg kan glede deg med en ting, Gelius. Når det gjelder prevensjon, befinner den katolske kirken seg langt ut i periferien, innrømmet Astrid Gunnestad.

- Men du glemmer absolusjonen, du glemmer skriftemålet, og i det hele tatt syndsforlatelsen som er ganske sentral i den katolske kirken. Det er heller ikke så lenge siden Den norske kirken ikke ville ha kvinnelige prester, minnet hun om.

Utvannet og jazza opp

Gunnestad mener at Den norske kirken er et utvannet kirkesamfunn.

- Jeg er kommet i begravelsesalderen, og da ser jeg med gremmelse at menigheten ikke kan noe om det som foregår. Det er ikke noe samspill mellom menighet og prest i det hele tatt. Det er ingen over en viss alder som kan Fadervår. Det er jazza opp, og du kan ikke be sammen med dem. Og ikke vet de når de skal reise seg og når de skal gå ut, var Astrid Gunnestads inntrykk.

- Typisk katolsk

- Dette er typisk katolsk, repliserte Gelius.- En nedlatende holdning overfor andre mennesker. Katolikkene tror jo at de tilhører den eneste rette kirken. Derfor kan de heller ikke samarbeide med andre trossamfunn så veldig godt, hevdet soknepresten.

AKTUELT NÅ