Hopp til innhold

Apeltun Sæle når ikke opp i KrF

Til tross for iherdig kampanje fra konservative kristne i Hordaland, klarte ikke Anita Apeltun Sæle å få nok støtte fra lokallagene i Kristelig Folkeparti til å oppnå en sikker plass foran stortingsvalget neste år.

Anita Apelthun Sæle etter at hun i 2004 tapte kampen om topplassen i KrF Hordaland
Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Etter en nominasjonsstrid som har vært hardere enn på mange år, må Anita Apeltun Sæle nok en gang se seg slått i kampen om en plass på Stortinget for Kristelig Folkeparti.

Etter at alle lokallagene har vært gjennom nominasjonsrunden har nåværende toppkandidat Ingebrigt S. Sørfonn sikret seg 48 delegater til nominasjonsmøtet 15. november.

Apeltun Sæle fikk bare 25 delegater, mens Laila Dåvøy fikk 22 og Karl Johan Halleraker 6.

Apeltun Sæle skvises ut

Man trenger 51 stemmer for å bli valgt av de 101 delegatene til nominasjonsmøtet, men det er en alminnelig oppfatning i partiet at Dåvøys delegater vil stemme for Sørfonn på førsteplassen, mot at Sørfonns flokk støtter Dåvøy på andreplass, slik det også er i dag.

På den måten blir Apeltun Sæle skvist ut av toppen, og noen plass lenger ned er hun ikke interessert i:

- Nei, en plass lenger ned på listen blir bare tull, sier Apeltun Sæle til NRK Nyheter.no.

Hun satt på Stortinget i tre perioder fra 1993 til 2005, men ble vraket foran forrige valg.

I år har konservative kristne satt i gang en kampanje for å få henne inn igjen.

Den ble ledet av nyhetsredaktør Bjarte Ystebø i den konservative kristne avisen Norge IDAG, hvor Apeltun Sæles ektemann Finn Jarle Sæle er sjefredaktør.

Avviser Frp

Apeltun Sæle benekter at hun vil stille til valg på en alternativ liste, selv om hun har vært nevnt som kandidat for Kristelig Samlingsparti. Hun avviser også at Fremskrittspartiet kunne være et aktuelt partivalg for henne etter dette:

- Jeg er ikke der, det er Kristelig Folkeparti som er mitt parti.

Ektemannen Finn Jarle Sæle er atskillig mer positiv overfor Frp:

- Etter at den rødgrønne regjeringen har fjernet de siste kristne lovene her i landet, vil vel en ren Frp-regjering kunne være sterkest i forhold til de viktigste kristne sakene. Ja, også en mindretallsregjering av Frp vil vi juble for, sier Sæle til NRK Nyheter.no.

Finn Jarle og Anita Apelthun sæle

Finn Jarle og Anita Apelthun Sæle.

Foto: NRK

- Vi trenger Frp for å få fjernet arveavgiften og formueskatten. For husk på at det er aldersgruppen 70 pluss som er den viktigste for oss som samler inn penger til frivillig kristent arbeide. Og i dette spørsmålet er ikke KrF patent, sier Sæle.

- Frp er min maskot. Anita er mer forsiktig, mer sosialdemokratisk, forteller ektemannen.

AKTUELT NÅ