Hopp til innhold

- Henki-seieren like aktuell

Champagnekorkene spratt da Høyesterett for 20 år siden avsa dom i Henki-saken. Seieren er fortsatt like viktig og aktuell, mener HivNorge.

Henki Hauge Karlsen og Tor Erling Staff
Foto: NTB / SCANPIX

Aids-syke Henki Hauge Karlsen fikk for 20 år siden tilbake jobben sin på restaurant "Papillon" i Fredrikstad.

Han hadde fått sparken fordi han sto åpent fram som hiv-smittet. Han var bartender på restauranten.

Høyesterett ga Henki rett i at oppsigelsen var usaklig og dømte arbeidsgiveren til å gi ham jobben tilbake.

- Dommen var utrolig viktig for rettssikkerheten til hiv-smittede og aids-syke i Norge, sier generalsekretær i HivNorge, Evy-Aina Røe. Hun slår fast at dommen ga hiv-smittede og aids-syke et lovverk som fungerer.

- Sånn sett gjorde Henki Hauge Karlsen en mye viktigere jobb enn å være bartender, sier hun.

Det hadde han vært i et halvt år, da han fortalte sjefen sin at han hadde testet positivt for hiv. Resturant "Papillon", som var en pianobar, reagerte med å gi ham sparken.

- Vi befinner oss i Høyesterett

Henki kontaktet advokat Tor Erling Staff som tok saken. Den gikk helt til Høyesterett, og den endelige dommen falt fredag 30. september 1988.

På trappen utenfor Høysterett var det regelrett jubel. Rettens formann, høyesterettsdommer Elisabeth Schweigaard Selmer, må nærmest gå spissrotgang ned trappen, mellom de feststemte menneskene, mange av dem aids-syke. Det lignet et vorspiel.

Elisabeth Scweigaard Selmer, som også var Norges første kvinnelige justisminister, sier idet hun passerer:

"Tør jeg minne om at dere befinner dere i Høyesterett".

Viktig prinsipielt

- Henki-saken dannet naturligvis presedens, og senere saker har vist at det fortsatt er nødvendig med et lovverk, sier generalsekretær i HivNorge, Evy-Aina Røe.

I 1997 vant en anestesisykepleier sin sak. Han var innstilt som nummer en til en stilling. Da han bestemte seg for å fortelle at han var hiv-smittet, ble innstillingen gjort om, og en annen ble innstilt som nummer en. Han vant rettssaken og fikk tilbud om jobben.

Pluss så dagens lys

Henki Hauge Karlsen betydde også mye for interesseorganisasjonene. Organisasjonen Pluss var forløperen for HivNorge og markerer 20-års-jubileum i år.

Henki Hauge Karlsen selv døde tre måneder etter at champagekorkene spratt i Høyesterett.

AKTUELT NÅ