Hopp til innhold

Advarer mot giftig sopp

Mange har blitt alvorlig syke av soppforgiftning i høst. Bare den siste måneden har Giftinformasjonen mottatt 340 henvendelser som gjelder sopp.

Spiss giftslørsopp

Spiss giftslørsopp er dødelig giftig - verdens giftigste sopp sammen med butt giftslørsopp (som du også kan se hvordan ser ut i bildegalleriet.

Foto: Gro Gulden/Botanisk museum

- Mange sopplukkere har for dårlige kunnskaper, sier rådgiver Lise Ringstad i Helsedirektoratet.

Det er soppår i år og skogen bugner av spiselige og uspiselige sopp i skogen.

- Det er lov å takke nei

Rådet er klart: Ta ingen sjanser - spis bare sopper som du vet hva er! Husk også at det er lov å takke nei til et soppmåltid.

I løpet av den siste måneden har Helsedirektoratets Giftinformasjon fått 340 henvendelser mot totalt 450 i hele fjor.

- I verste fall kan det være dødelig hvis du spiser feil sopp, advarer Ringstad hos Helsedirektoratet. Hun sier også at flere av tilfellene i år har vært alvorlige forgiftninger - med skader på lever og lange sykehusopphold.

Vis soppvett

Mange av disse henvendelsene skyldes forveksling med spiselig sopp og kunne vært unngått. Soppkunnskapene er for dårlige hos mange av sopplukkerene og de oppsøker heller ikke soppkontroller:

- De sopplukkingsrådene vi anbefaler folk å holde seg til, er å bruke gode, nye norske soppbøker, benytte seg av soppkontroller der hvor de er tilgjengelig og plukke en og en sopp.

- Og det viktigste av alt: Er du ikke 100 prosent sikker på soppen, så skal du ikke spise den, slår Ringstad fast.

Giftinformasjonen nås på telefon 22 59 13 00.

Giftinformasjonen har et nasjonalt ansvar for å gi skriftlig og muntlig informasjon, råd og veiledning vedrørende forgiftninger.

Giftinformasjonen (tidligere Giftinformasjonssentralen) er en avdeling i Helsedirektoratet, og holder til i lokaler på Ullevål sykehus.

Botanisk museums soppside

Helsedirektoratets soppside

Matportalens soppside

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger