Hopp til innhold

Frykter mer rasistisk vold

Justisminister Knut Storberget (Ap) er bekymret etter flere tilfeller av grov rasistisk motivert vold den siste tiden.

Knut Storberget
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

- Jeg er veldig bekymret for situasjonen, både i forhold til enkeltsakene vi har sett, og det alvoret som er knyttet til sakene. Særlig det som skjedde på Hvalstad opprørte meg og mange andre, sier Storberget til NRK.

I sommer ble en 16-åring alvorlig skadd etter flere skudd mot Hvalstad asylmottak i Asker. Politiet mener at skytingen var rasistisk motivert.

Les: Erkjenner Hvalstad-skuddene

- Etablerer heller fengsler

I forrige måned ble det klart at norske kommuner må ta imot nesten dobbelt så mange flyktninger i 2009. Flere kommuner er motvillige, noe Storberget mener kan være på grunn av myter og fordommer.

Les: Manglar bustader til 8200 personar

Les: Underskriftsaksjon mot asylmottak

Les: Grov rasisme mot asylmottak

- Det er en del kommuner som faktisk er mer villige til å etablere et åpent fengsel for å hjelpe oss med å få bort soningskøen, enn å etablere et asylmottak. Da har mytene drevet oss for langt, sier Storberget.

Slår ikke tilbake

Lørdag ble en 48 år gammel kurder brutalt slått ned på en bensinstasjon på Mortensrud i Oslo, et nytt angrep politiet mener var rasistisk motivert.

Les: - Gjengvold var rasistisk motivert

Storberget mener disse sakene viser at det er strømninger av rasistisk motivert hat og vold, og gir honnør til politiet for å ha grepet inn. Men det er ikke nok, mener justisministeren.

- Det er underlig å bivåne at det offentlige og det frivillige og hele Norge og samfunnet ikke har den samme gløden i forhold til å slå tilbake. Det er vi helt avhengige av, sier Storberget.

Har skjerpet straffebetingelsene

Storberget etterlyser et større engasjement fra samfunnet, selv om regjeringen har skjerpet straffebetingelsene for hatrelatert kriminalitet.

- Det ville være feil å konsentrere debatten rundt hvordan vi skal ta gjerningspersonen, og hvor strengt vedkommende skal straffes. Vi har bestemt at politiet skal inn i sakene, men samtidig hviler det et stort ansvar på oss alle, også når det gjelder myteskapende påstander, sier Storberget.

- Si fra

Beate Gangås

Beate Gangås.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Også diskrimineringsombud Beate Gangås mener situasjonen er alarmerende, og oppfordrer folk til å bli flinkere til å si fra.

- Det er en høy terskel for folk å komme til politiet og anmelde rasistiske ytringer. Jeg anbefaler folk å si fra når urett skjer, sier Gangås til NRK.

Hun oppfordrer også politikerne til å unngå å bygge opp under fordommer.

- De har et stort ansvar for å føre en ryddig valgkamp og ikke nøre opp under fordommer som i ytterste konsekvens kan føre til både diskriminering og vold, sier Gangås.

Les også: Skal friste færre til å søke asyl

AKTUELT NÅ