Hopp til innhold

Berusede menn dør i trafikken

- Det er ikke lav alder på sjåførene som er problemet, men at unge menn setter seg bak rattet når de er ruspåvirket, sier Jørg Mørland ved Folkehelseinstituttet.

Front mot front kollisjon
Foto: Einar Kleveland / NRK

- Det viktigste er at unge menn avstår fra å bruke rusmidler før de kjører bil, fremfor å heve aldersgrensen for førerkort for menn, sier Jørg Mørland, professor ved Folkehelseinstituttet.

Hver dag kjøres det 100.000 bilturer der sjåføren er beruset, 85 prosent av disse er menn, viser tall fra Utrykningspolitiet, UP.

Av 189 omkomne i trafikken i år er 139 menn og 50 kvinner.

Kvinner bedre sjåfører

Tallene som er innhentet av Norstat er klare, menn har lettere for å sette seg bak rattet i ruset tilstand enn kvinner.

Folkehelseinstituttet mener problemet vil bestå selv om aldersgrensen for bilkjøring for unge menn blir hevet.

Tallene som ble kjent i går viser at når kvinner dør i trafikken er det i tillegg ofte som passasjerer, ikke som sjåfører.

- Nærmere 80 prosent av bilførere av de som blir drept eller dreper i trafikken, har tatt et rusmiddel de nærmeste timene før de har forårsaket ulykken, sier Mørland. - Mesteparten av disse er menn, legger han til.

- Hev aldersgrensen

Menn burde få førerkortet senere enn kvinner, mener Leif N. Olsen administrerende direktør i Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund.

Det kom frem i gårsdagens Dagsrevyen.

- Man vet det er forskjell i utviklingsstadiet på gutter og jenter i den aktuelle alderen. Når det fører til en høyere ulykkesrisiko, da må en vurdere tiltak som får bort denne forskjellen, sa Olsen.

Nett-TV:

- Bør heve aldersgrensen

- Hjelper ikke å heve aldersgrensen

AKTUELT NÅ