Hopp til innhold

Barneombudet kritiserer asyltiltak

Regjeringens nye asylpolitikk tar ikke nok hensyn til barna, mener barneombudet.

Reidar Hjermann
Foto: Berg-Rusten, Ole / SCANPIX

Barneombud Reidar Hjermann er kritisk til regjeringens innstramming overfor asylsøkerbarn.

LES: Asyl-innstramming i 13 punkter

- Skaper utrygghet hos mindreårige

Han setter et stort spørsmålstegn ved om den nye politikken er til barnets beste, slik barnekonvensjonen krever.

- Slik det ser ut på papiret, ser det ut som om man kan gi en slags midlertidig oppholdstillatelse for så å sende dem ut igjen med en gang de har blitt myndig. Det er ikke særlig heldig, sier Hjermann.

Regjeringen har åpnet for at enslige asylsøkerbarn kan sendes ut av landet når de blir 18 år, selv om myndighetene ikke har funnet foreldre eller annen familie.

Dette kan skape stor utrygghet, sier barneombudet.

- Regjeringen taler med to tunger

- Når man er barn, enten man er 12, 14 eller 16 år, skal man ha en mulighet til å planlegge livet og framtiden sin. Hvis man da skal leve i usikkerhet om man blir sendt hjem, blir det vanskelig å planlegge utdanning og lignende, sier Hjermann.

Han mener regjeringen taler med to tunger, fordi den tidligere har sagt at enslige flyktningebarn skal inn tas hånd om av barnevernet.

Barnevernsbarn har rett til å be om såkalt ettervern fram til de er 23 år gamle, og Hjermann mener dette er uforenlig med hjemsending etter fylte 18 år.

- Når regjeringen sier at barnevernsbarn skal få rett til ettervern, blir det litt underlig. Ettervern skal man ha til man er 23 år, og å bli sendt hjem når man er 18, stemmer det ikke i det hele tatt.

AKTUELT NÅ