Hopp til innhold

Slik unngår du høstdepresjonen

Flere hundre tusen nordmenn blir rammet av depresjon når høsten setter inn. Ekspertene har et klart råd. - Skaff deg lys!

Høst
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Dagene blir kortere, og det blir kaldere, sommerens utgifter merkes, og flere par oppsøker samlivseksperter etter en lengre ferie som sommerferien, enn ellers i året.

Flere hundretusen rammes

Rundt 150.000 nordmenn blir hardt angrepet av høst- og vinterdepresjonen. I tillegg får i overkant av 450.000 av oss en mildere form for depresjon.

- Det kan nok være flere faktorer som spiller inn, men det er først og fremst mangelen på lys som gir oss denne depresjonen om høsten og vinteren, sier Olav Linaker, professor i psykiatri ved NTNU.

Mørketiden har en innvirkning på de fleste av oss. I en undersøkelse gjort på 90-tallet, svarte nesten 40 prosent av befolkningen at de ble slappe og mistet overskuddet om høsten.

Lys og varme

Linaker peker på mer lys som den mest virkningsfulle behandlingen.

- Det vanligste er at folk sitter foran en lampe som simulerer naturlig sollys. Dette kan man gjøre mens man for eksempel ser på TV eller leser avisen, det viktige er at man skaffer seg minst 20 minutter med dagslys, og at det treffer mot øynene.

Symptomer på høstdepresjon kan være:

  • Man blir slapp og mister overskuddet
  • Man er trøtt og har lyst til å sove mye
  • Appetitten øker, særlig på sukker og karbohydrater
  • Norn av oss blir trist til sinns
  • Redusert sosial aktivitet og man trekker seg tilbake
  • Noen reagerer med hodepine og mageproblemer

Dersom symptomene varer i mer enn 2 uker, tyder dette på at man er rammet av høstdepresjonen og ikke bare har noen dårlige dager.

- Hjelper ikke å synes synd på seg selv

Men det finnes måter å forsøke å unngå høstdepresjonen på. I tillegg å få nok lys, kan også fysisk aktivitet bidra til å gjøre tiden lettere.

- Det er viktig for å unngå å bli sittende og gruble og synes synd på seg selv. Det hjelper aldri, slår Linaker fast.

Høst

Olav Linaker peker på de vakre fargene som noe positivt med høsten.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Slik kan du unngå vinterdepresjon:

  • Skaff deg nok lys av dagslyskvalitet
  • Forsøk å styre unna suget på sukker og karbohydrater og få i deg proteiner
  • Hold deg fysisk aktiv
  • Dersom man har tid og råd, reis på ferie til sydligere strøk

Vakker høst

- Jeg merker selv at jeg blir litt slappere om høsten, men vi må forsøke å fokusere på de positive sidene ved årstiden også, forteller Linaker.

- Det er flott natur med vakre høstfarger, og vi kan finne på mye artig ute. Dessuten er det ikke bare dumt med mørkere kvelder, det kan blir hyggelig. Vi kan se frem til julen, og deretter er jo våren igjen rett rundt hjørnet.

AKTUELT NÅ