Hopp til innhold

- Jeg trenger forskerhjelp!

Forskningsminister Tora Aasland ber forskerne om hjelp til å vinne budsjettkampen i regjeringen.

Tora Aasland
Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Statsråden ber universitetene og høyskolene vise fram flere eksempler på hvorfor forskning er viktig.

Allianser

- De må hjelpe meg å finne eksemplene og de må være med på laget i den forstand at vi oppfatter dette behovet på samme måte og at vi ser de mulighetene som ligger i å ha allianser - selvfølgelig med litt ulike roller, sier Aasland

Hun fikk penger til å hente inn det såkalte hvileskjæret, tidligere forskningsminister Øystein Djupedals pause i satsinga på forskning. I vår het det at stortingsmeldingen om rekruttering av forskere bare var utsatt. Men nå er det klart at den meldingen ikke blir noe av.

Ingen jobb i sikte

Studenter med forskningsambisjoner gremmes når de hører det.

- Min situasjon er at jeg har ett år igjen på doktorgraden, og når den tid kommer har jeg ingen ting å gå til. Da er det rett på A-etat.

Det sier stipendiat Ragnhild Hutchinson. Doktorgraden i økonomisk historie på et prestisjeuniversitet i Firenze koster samfunnet 1,5 millioner kroner. Hun skjønner ikke hvorfor regjeringen skrinlegger rekrutteringsmeldingen.

- Man mister antakelig noen av de beste til næringslivet for i akademika er det ingen ting å tilby, sier hun.

Ber forskerne kontakte Jens og Kristin

Det var på et seminar i går at Tora Aasland ba de viktigste aktørene i forsknings-norge om å bli med som allierte i kampen om mer penger. Hun ba dem også kontakte Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen, som i disse dager forbereder regjeringskonferansen der statsbudsjettet for neste år skal legges.

- Hvordan syns du sjøl du når fram hos egen statsminister og finansminister?

- Jeg når absolutt inn til min partileder, men den store helheten i statsbudsjettet er jo sammmensatt av veldig mange hensyn, sier Aasland.

AKTUELT NÅ