Hopp til innhold

100 millioner til nigeriansk mafia

Stadig flere lar seg lokke av falske lottogevinster på mail og sms. Økokrim tror minst 100 millioner kroner hvert år vil forsvinne ut av Norge til den nigerianske mafiaen.

Nigerianske svindlere opererer blant annet fra Nederland.

I løpet av fire måneder sendte nordmenn rundt 30 millioner kroner til nigerianske svindlere, ifølge Økokrim. Mørketallene er store, forteller rådgiver Anne Nybo.

- Det er vanskelig å gi et eksakt tall ettersom at mange tar med seg kontanter ut av landet uten at vi får vite det. Vi anslår at 100 millioner kroner sendes ut av landet hvert år, men det egentlige beløpet er nok større, sier Nybo.

Proffe svindlere

Svindlerne opererer ut fra blant annet Spania, Storbritannia og Nederland. I mer enn tretti år har de sendt brev til folk over hele verden hvor de forteller at folk har vunnet store lotterigevinster, og kan få utbetalt premien hvis de betaler et gebyr.

- Den nigerianske mafiaen har lang erfaring med denne typen bedrageri. De er gode på enkel psykologi og klarer å få folk til å tro at de har vunnet i et lotteri eller kan ta del i et fond i Afrika, forteller Nybo.

Pågangen til Økokrim blir større for hvert år, og beløpene øker også. De siste årene har det blitt vanligere å ta kontakt på mail eller sms, og det senker terskelen for å svare, mener Nybo.

Flere lar seg lure

Forbrukerombudet blir hver dag kontaktet av folk som lurer på om tilbudene de har fått er ekte eller falske. Problemet er økende, ifølge seksjonsleder hos Forbrukerombudet, Frode Elton Haug.

- De fleste som kontakter oss har skjønt at dette er svindel, og så er det noen som vil sjekke om vi har hørt om et lotterinavn og finne ut om tilbudet de har fått er reelt. Svaret de får er at hele opplegget er svindel og bedrageri, sier Haug.

Svindlerne tar i bruk alle midler for å komme i kontakt med folk, og metodene har endret seg.

- De har gått over til å bruke e-post og tekstmeldinger. I det siste har vi også sett mer av bedrageri i forbindelse med datingtjenester på nettet og nettauksjoner.

Haug sier det bare er én ting å gjøre hvis du mottar tvilsomme tilbud.

- Slett brevet eller tekstmeldingen, og kast brevet. Fra Norge kan vi ikke gjøre så mye for å stoppe internasjonale svindlere, så det beste folk kan gjøre er å overse henvendelsene.

AKTUELT NÅ