Hopp til innhold

Kriminelle irakere tilbakesendt

Mens mulla Krekar ikke kan sendes hjem til Irak, har norsk politi returnert over 50 kriminelle irakere de siste tre årene.

Mulla Krekar
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

- Samtlige av de som er returnert til Irak er straffedømte personer som har begått alvorlig kriminalitet i Norge, sier informasjonssjef i politiets utlendingsenhet, Roar Hanssen.

Mohn

Statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdeprtementet Liebe Rieber-Mohn.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

I fjor fikk Norge en avtale med de kurdiske selvstyremyndighetene i Nord-Irak om at regionen skulle motta kriminelle landsmenn. Men dette gjelder kun dem som er straffedømt for grov kriminalitet i Norge, og ikke dem som er mistenkt for forbrytelser i Irak, slik som mulla Krekar, som anklages for krigsforbrytelser i Nord-Irak.

I tidligere intervjuer med NRK har Krekar selv sagt at han neppe kommer til å returnere til Irak.

- Jeg tror ikke jeg skal tilbake til Irak, da blir jeg drept, har Krekar sagt.

Redd for Krekars sikkerhet

Selv om Krekar nå klager Norge inn for menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, for brudd på menneskerettighetene, kan han sitte trygt i sin leilighet på Grønland i svært lang tid fremover.

Les også: Krekar saksøker Norge

Norge vil ikke returnere Krekar til Irak så lenge myndighetene ikke kan gi en tilfredsstillende garanti for hans sikkerhet.

- Vi kan ikke effektuere utvisningsvedtaket før vi er sikker på at han ikke risikerer å bli drept eller utsatt for umenneskelig behandling ved retur til Irak, sier statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdeprtementet Liebe Rieber-Mohn.

Når det gjelder dem som er dømt for forbrytelser begått i Norge er situasjonen derimot en annen.

- Irakerne som er sendt tilbake til Irak, har gjort opp for seg gjennom soning i Norge og det er ikke grunn til å frykte at de ikke gjør det igjen når de kommer til Irak, sier Hanssen.

Dobbeltmoral

Mulla Krekar har siden han ble utvist fra Norge i 2003 klaget på utvisningsvedtaket i norske domstoler. Han har tapt saken i tingretten og lagmannsretten, og senest i Høyesterett i 2007.

Krekars advokat Brynjar Meling mener at hvis Norge vil at andre land skal ivareta menneskerettigheter, må Norge selv stå for menneskerettigheter.

- Dersom Krekar blir sendt tilbake til Irak har han ingen anledning til å ta seg arbeid, bedrive studier, få en bankkonto eller få hentet brev fra posten. Dette er elementære rettigheter annen hver borger kan gjøre seg bruk for i et demokratisk samfunn, sier Brynjar Meling.

Hverken Høyre eller Frp har noen forståelse for Krekars klage til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

- Ingen ønsker mulla Krekar her, og han har etter mitt syn ingen økonomiske rettigheter, sier Per-Willy Amundsen i Frp.

AKTUELT NÅ