Hopp til innhold

Ikke flertall for Frp og Høyre

Fremskrittspartiet er fortsatt landets største parti, som det har vært i tre meningsmålinger på rad. Men dagens meningsmåling gir ikke flertall for Frp og Høyre alene. De trenger støtte fra et annet ikke-sosialistisk parti.

Partibarometer
Foto: NRK

Fremskrittspartiet har fått over 30 prosent på Nordstats partibarometer for NRK.

- Det er bestandig hyggelig å være størst. Det viser vel at Frps politikk treffer godt i forhold til hva folk ønsker og forventer, sier Jan Arild Ellingsen, stortingsrepresentant for Frp.

Arbeiderpartiet går fram, men liggert godt bak Frp.

Også Høyre holder skansen, mens de to andre regjeringspartiene SV og Senterpartiet går tilbake.

Se alle tallene her (pdf-dokument)

Dersom dette hadde vært valg, ville de rødgrønne vært langt fra et flertall i Stortinget. Men heller ikke Frp og Høyre får flertall alene, her må man søke støtte hos Venstre eller Kristelig Folkeparti.

- Vær kreativ

- Hvis Venstre greier å være like kreativ og imøtekommende som Fremskrittspartiet var under Bondevik II-regjeringen, så er det mulig at vi ved neste valg kan få et regjeringsskifte, hvor Høyre og Fremskrittspartiet danner regjering og søker støtte fra sak til sak med Venstre eller KrF, sier Ellingsen.

Jan Arild Ellingsen
Foto: Jens Kyed / NRK

I Oslo bystyre er det en slik løsning. Høyre og Frp styrer, men må ha støtte fra Venstre.

- Det betyr at Venstre ikke har noe prinsipielt imot å støtte en regjering utgått fra Fremskrittspartiet og Høyre?

- Vi må bruke den posisjonen vi har for å få gjennomslag for egen miljøpolitikk og skolepolitikk. Det er det vi har gjort i Oslo. Vi har gode resultater, og dette kan vi også oppnå nasjonalt, sier Ola Elvestuen, 2.nestleder i Venstre.

Haga-effekten

Verst går dagens barometer ut over Senterpartiet - trolig som en effekt av Åslaug Hagas ufrivillige avgang.

- En del er Haga-effekten. Vi lever i et vakum, og gleder oss til Liv Signe Navarsete skal bli valgt i september og tenne ny gnist i stortingsgruppen, partiet og i regjeringskollegiet , sier Rune Skjælaaen, parlamentarisk leder i Senterpartiet.

AKTUELT NÅ