Hopp til innhold

Mathilde (8) ble nektet forsikringen

Legene mener Mathilde Stensbråten har få måneder igjen å leve. Men overformynderiet nektet å utbetale forsikringspengene før jenta var død.

Mathilde Stensbråten
Foto: NRK

Foreldrene til Mathilde Stensbråten (8) har kjempet lenge for å få ut forsikringspengene for henne. Men overformynderiet ville vente til jenta er død.

Overformynderiet styres etter en lov fra 1927, som ikke er tilpasset barneforsikringer og som ikke er revidert på nesten hundre år.

Se reportasjen i Dagsrevyen

Har bare måneder igjen

For ett år siden var Mathilde ei glad og sprudlende jente. Men en sjelden, uhelbredelig hjernesykdom gjør at livet ebber ut for henne. Legene mener det kan være snakk om måneder før den unge kroppen har fått nok.

Rundt nyttår fikk Mathilde millionerstatning på barneforsikringen foreldrene hadde tegnet. Pengene skulle brukes på hjelpemidler, varmekabler i gulvet, kanskje noen reiser, og noen siste gleder for Mathilde.

Frustrerte foreldre

- Saken havnet veldig overraskende for oss hos overformynderiet, noe vi ikke hadde hørt om da vi tegna forsikring, sier moren Kristin.

Kristin og Sigurd Stensbråten

Mathildes foreldre Kristin og Sigurd Stensbråten.

Foto: NRK

Pappa Sigurd sier til NRK at det har vært en lang kamp med mye utfordringer.

- Vi har prøvd å nå frem og oppnå kontakt med overformynderiet. Vi har prøvd via telefon og våre mange hjelpere, sier han.

Overformynderiet skal forvalte pengene til barn under 18 år til barnets beste. Alle beløp over 75.000 kroner skal inn på konto hos overformynderiet i følge vergemålsloven av 1927.

Men det er nå Mathilde trenger pengene, og det forsto ikke byråkratiet i Oslo kommune.

- Det vi har prøvd å formidle er at det ikke er noe langt liv å snakke om. Vi har prøvd å få ut pengene sånn at Mathilde kan ha glede av dem, sier Kristin.

Ønsker nye regler

Overformynder Bente Alvestad i Oslo kommune sier at hun driver en bank og styrer etter en lov som ikke er endret på nesten hundre år. Da vergemålsloven ble skrevet fantes det ikke barneforsikringer. Foreldrene sier hun er den største byrden de har hatt i tillegg til Mathildes sykdom.

Bente Alvestad

Overformynder Bente Alvestad i Oslo kommune.

Foto: NRK

- Jeg kan ikke annet enn be om forståelse for at vi må forholde oss til dette regelverket. Av og til skulle vi ønske oss at det var nyere regler på området, sier hun.

Men Sigurd og Kristin Stensbråten forstår ikke hvorfor overformynderiet overhodet skal forvalte utbetalingen av en forsikring de selv tegnet for sin datter. Det gjør heller ikke overformynderen.

- Jeg kan ikke gi noen forklaring. For min del skulle jeg gjerne sett at det var unntak fra loven. Jeg har stor forståelse for at foreldre kan og vil forvalte midlene selv, sier hun.

Gjorde helomvending

Etter at NRK tok kontakt og justisminister Knut Storberget kom på banen, har saken nå løst seg. Overformynderiet i Oslo har gjort helomvending, og Mathilde får nyte pengene mens hun fortsatt lever.

Knut Storberget

Justisminister Knut Storberget ser Dagsrevyens reportasje om Mathilde.

Foto: NRK

Storberget mener det er viktig at vi nå får et mer moderne lovverk.

- Derfor varslet jeg i fjor at vi i 2009 kommer med ny vergemålslovgivning, hvor vi tar hensyn til at vi lever i en annen tid enn 1927 - selv om dagens lov faktisk gir åpning for å løse saker som denne, sier han.

AKTUELT NÅ