Hopp til innhold

Frp glemte kulturdepartementet

Fremskrittspartiet gjør seg klare til å sitte i regjering, og har sendt brev til alle departementene. Men Trond Giskes departement glemte de.

Kulturminister Trond Giske

Dette kan jo være en vekker for alle som er opptatt av kultur, sier Trond Giske.

Foto: Guri Dahl/SMK

Det vakte først oppsikt da det ble kjent at Frp hadde skrevet brev til alle departementene, for å be om full oversikt over forskrifter og fullmakter.

Frp forbereder seg på regjeringsmakt, og vil forandre Norge på 100 dager. Forskrifter og fullmakter som de har spurt etter, kan gi en regjering mulighet til å handle uten å gå via Stortinget. Men Kulturdepartementet fikk altså aldri et brev fra Frp.

- Et symptom på Frps kulturpolitikk

- Det virket jo litt som om de har glemt kultur-området i programmet og i politikken sin også, så det er vel kanskje et symptom på Frps kultursyn, sier kulturminister Trond Giske til NRK.

- En ren forglemmelse, sier Frps kulturpolitiske talsmann Ulf Erik Knudsen til NRK. Han understreker at dette ikke har noe med politikk å gjøre, men skjedde ved en ren inkurie da alle brevene ble sendt ut.

Den sittende kulturministeren velger likevel å tolke hendelsene på sitt vis:

- Det er jo sånn at det som ikke har en sterk plass i hjertet og hodet blir fort glemt når handlinger skal utføres. Og det kan jo være en vekker for alle som er opptatt av kultur - hva som kan skje etter 2009, dersom det blir et annet flertall, sier Giske.

Frp: - Regjeringen er arrogant

16 av de 17 fagdepartementene har fått brev fra Frp. Flesteparten har allerede svart, men mange av departementene viser bare til offentlige nettsider.

Per Sandberg

Per Sandberg og Frp ønsker oversikt over fullmakter og forskrifter.

Foto: Geir Otto Johansen / SCANPIX

- Litt arrogant er det, men selvfølgelig har de et lite poeng. Men vi har god tid - vi skal ikke ha dette ferdig før i juni neste år, så kan fortsatt mase på de enkelte departementene, sier Frps nestformann Per Sandberg.

- Eller så kan vi jo sette i verk alle våre resurser selv og jobbe intensivt i seks måneder og få alle de detaljene vi ønsker oss. Men det er klart at dette viser en viss arroganse, men det kjennetegner jo denne regjeringen, sier Sandberg.

- Gå på nettet

Statssekretær Wenche Lyngholm i Fornyings- og administrasjonsdeparatementet mener den aller enkleste måten å få tak i disse forskriftene Frp ønsker, er å søke på departementenes nettsider.

- Hvis du skriver "forskrifter" på søkefeltet så kommer alle treff på forskrifter innenfor vårt departement. Vi har 60-70 forskrifter, og vi regnet ikke med at det var aktuelt at vi skulle sende alle disse i papirutgave, sier Lyngholm.

Trekker raske konklusjoner

Frp vil altså være klare til handling fra dag en hvis de kommer i regjering. Men det er flere måter å bruke forskrifter og fullmakter på, sier Sandberg:

- Noen har konkludert med at vi gjør dette for å overkjøre Stortinget. Nei, det kan rett og slett være fullmakter som Stortinget har gitt til regjering som vi kanskje ønsker å reversere for å involvere Stortinget i større grad enn det som er situasjonen i dag, sier Sandberg.

AKTUELT NÅ