Hopp til innhold

- Norge, som å vandre i bomull

- Å være i Norge er som å vandre i bomull. Det sier NRKs Midtøsten- korrespondent Sidsel Wold, som nå er hjemme på sommerferie fra det urolige Jerusalem.

Sidsel Wold

Sidsel Wold er NRKs Midtøsten-korrespondent. I Sånn er livet forteller hun om hvordan det er.

Foto: NRK

Hennes arbeidsplass i ett år har vært preget av konflikt og spenning, og da føles det litt rart å komme hjem til et folk som er mest opptatt av økte bensin – og jordbærpriser.

Symapti for begge sider

Wold rapporterer daglig til NRK om Midtøsten-konflikten.

- Jeg har sympati for både israelernes og palestinernes sak, forteller Wold, som forsøker å være så balansert som mulig når hun formidler nyhetene hjem til Norge.

I et intervju med Sånn er livet i NRK P2 forteller hun historiene det ellers ikke er plass til, om folk og dagligliv i et av verdens mest spente konfliktområder.

Hør hele intervjuet her: Korrespondentsamtale: Sidsel Wold

Kjøpte blomster for 13.000 kroner

- Et besøk i Hebron på Vestbredden fikk meg til å kjøpe blomster på terrassen min for 13.000 kroner! Jeg var så deprimert etter å ha snakket med palestinerne der, at jeg at jeg bare måtte ha noe vakkert å se på. I Hebron er de ultraortodokse jødiske bosetterne spesielt voldelige, forteller Wold.

Jerusalem er blitt en veldig fattig by preget av hat og mistro, der kampen mellom jøder og muslimer er veldig åpenlys. Byen blir også mer og mer religiøs, og Tel Aviv fungerer som et tilfluktsted for de som ikke vil være med i den religiøse kampen.

- Det å leve i Jerusalem er veldig slitsomt, du kjefter og får kjeft daglig, sier Wold.

- Men, understreker hun, det er aldri kjedelig!

Hvem er onde, hvem er gode?

Hva er det vanskeligst å få oss her hjemme til å forstå ved det israelske samfunnet?

- At det er så sammensatt! Nordmenn ser gjerne israelerne som de onde og palestinerne som de det er synd på, sier Wold. Men det blir altfor enkelt.

- Vi unnlater for eksempel å se at det er ganske mange israelere som også er motstandere av okkupasjonen.

- Verdens vanskeligste jobb

Wold gir oss et mangfoldig bilde av det israelske samfunnet:

-Først kom zionistene - de glødende idealistene fra Europa - for å danne staten Israel. Så kom de arabiske jødene fra forskjellige land i Midtøsten, og de senere åra 1 million jødiske russere. Nyankomne bosettere fra USA er en annen gruppe, ved siden av den store gruppen ultraortodokse, som er i mot zionismen og staten Israel, og som lever helt på siden av samfunnet. På toppen av dette er 20 % av de israelske statsborgerne kristne og muslimske arabere, og sist men ikke minst har vi den store palestinske befolkningen i de okkuperte områdene. Alle disse prøver å finne sin plass på et lite landområde i Midtøsten.

- Slikt blir det lett konflikter av, sier Wold.

Det kan ikke være lett å være politiker i Israel?

- Nei, det å være statsminister i Israel må vel være verdens vanskeligste jobb, mener Sidsel Wold. Hun forteller også at hun er blitt enda mer opptatt av sin egen identitet som kristen etter oppholdet i Jerusalem.

- Når det stormer som verst, søker jeg gjerne ro i Jesu gravkirke, forteller hun.

AKTUELT NÅ