Hopp til innhold

Frp kartlegger makta

Frp går på regjeringsskole i sommer, og er i full gang med å kartlegge maktens korridorer.

Innvandringspolitisk talsmann Per-Willy Amundsen i Fremskrittspartiet

KARTLEGGER: Per-Willy Amundsen i Fremskrittspartiet ser ikke noe galt i å kartlegge hvordan makten fungerer foran neste valg.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Nå har partiet skrevet brev til alle departementene, og bedt om full oversikt over hva slags fullmakter og forskrifter de har.

På den måten kan de finne ut hvor de kan endre politikken raskt uten å gå veien om Stortinget, ifølge Frps innvandringspolitiske talsmann Per Willy Amundsen.

Hør saken i Dagsnytt 07.30

- Grei måte å unngå Frp-jobbing på

- Det er tydelig at departementene ikke er villige til å gjøre så mye arbeid rundt dette, sier Amundsen.

Han har fått svar på sitt brev til Arbeids- og inkluderingsdepartementet. I det korte svaret står det at all den informasjonen han ber om er offentlig tilgjengelig, det ligger allerede ute på nettet.

- Det er jo en veldig grei måte å unngå å måtte gjøre noe større arbeid for Fremskrittspartiet fra departementet sin side, sier han.

De ansvarlige på hvert sitt fagområde i Fremskrittspartiet har sendt brev til samtlige departementer der de ber om en oversikt over fullmakter og forskrifter. Målet er å være klare til å gjennomføre Frp-politikk så kjapt som mulig uten nødvendigvis å måtte vente på Stortinget, sier Amundsen.

- Lovendringer tar lenger tid. Erfaringsmessig vet vi at det må på høring og gå via saklig og skikkelig behandling i de komiteene det berører i Stortinget. Da er det veldig greit å ha en oversikt over hvor langt man kan gå, hvor store innstramminger det, for eksempel i innvandringsområdet, er mulig å gjøre på kort sikt, sier Frps talsmann.

Kan gjøre mye

Jus-Professor Eivind Smith mener det kan være lurt å sette seg inn i forskrifter og fullmakter, for det er svært mye makt som ligger i departementer og direktorater.

- Det er nok slik at departementene og underliggende etater kan gjøre mye mer enn man ofte får inntrykk av, uten å spørre Stortinget, sier jusprofessor Eivind Smith.

- Totalt useriøst

Valgerd Svarstad Haugland

IKKE NÅDIG: Valgerd Svarstad Haugland mener Frp undergraver demokratiet.

Foto: Helland, Kjetil, Kjetil Helland / SCANPIX

Valgerd Svarstad Haugland, som selv har forberedt seg på regjeringsmakt da hun var Krf-leder, mener Frp er useriøse og undergraver demokratiet.

- Å gå inn og tenke på hvor mye galskap vi kan gjøre før vi blir kasta er å spille hasard med demokratiet og en del ordninger som vi har her i Norge, og som er bygget opp over mange år, sier Svarstad Haugland.

Hun mener måten Frp nå går frem på vitner om det useriøse Fremskrittspartiet, som hun mener var mer synlig før.

Eivind Smith er enig i at det kan være udemokratisk å gjøre det man kan for å unngå Stortinget, men det vil i så fall ikke være første gang partiene gjør det.

- Det kan sies å være et udemokratisk element i det, men vi har levd med det i mange år, og det er ikke mer udemokratisk for Fremskrittspartiet enn for eksempel Arbeiderpartiet, sier jusprofessoren.

Frp er for tiden landets største parti på meningsmålingene. Enkelte målinger viser at de har rent flertall sammen med Høyre. Men partiet regner ikke med noen 100-dagers fredningsperiode verken hos media eller opposisjon.

Tråkke på innvandringsbremsen

Frps politikk i asyl- og innvandringspolitikk skal gjennomføres fra dag én, sier Amundsen.

- Innenfor mitt område er det helt klart at å sette alle bremsene på i norsk innvandringspolitikk er en særdeles viktig sak. Der er det vesentlige ting vi kan gjøre i forhold til forskrifter og i forhold til å stramme inn politikken uten å gå via Stortinget, sier Per Willy Amundsen.

I sommer skal han studere forskriftene og fullmaktene på nettet i stedet for at departementet gjør jobben for ham.

- Det er klart at den dagen vi sitter i regjeringskontorene, så har vi departementene til rådighet selv, sier han.

AKTUELT NÅ