Hopp til innhold

Endevender ikke utdannings-Norge

Det blir ikke tvangssammenslåing av norske høyskoler og universiteter, sier statsråd Tora Aasland.

Tora Aasland

PARKERER STJERNØ: Forsknings- og utdanningsminister vil ikke tvinge instiusjoner for høyere utdanning til å slå seg sammen.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Tidligere i år tok et offentlig utvalg til orde for at det burde bli færre og større utdanningsinstitusjoner i Norge.

Nå har ministeren for høyere utdanning vurdert forslaget, og kommet til at hun ikke vil presse noen til å samarbeide.

- Viktig med mangfold

- For det første er det en viktig overordnet sak for meg at vi har et mangfold i våre utdanningsinstitusjoner. Det betyr at vi trenger både de store og de små. Vi har også et viktig ideologisk mål om at alle skal ha lik rett til utdanning. Det skal også gjelde høyere utdanning, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland.

Hun utelukker ikke større utdanningsinstiusjoner, slik Stjernø-utvalget foreslår.

Utvalget ville snu opp ned på det norske utdanningskartet. Det foreslo at det burde være maks åtte til ti høyere utdanningsinstitusjoner i Norge. Høyskoler og universitet burde bli slått sammen og det kunne ikke være basert på bare frivillig samarbeid, sa utvalgsleder Steinar Stjernø i januar.

- Det er sånn at det er vanskelig å peke på noen reform i Norge som har vært basert på frivillighet som har ført til noen særlige resultater, sa Stjernø.

Tora Aasland tror utvalgslederen har rett i det.

- Skulle man fått en slik reform gjennom, i hvert fall på kort tid, så måtte man nok bruke tvang, sier hun.

Blir ingen stor reform

Nå har ministeren lest svarene som kom inn under høringen og lyttet til protester. Budskapet er krystallklart. Det blir ingen stor reform i universitets- og høykolesektoren.

- Hovedoppskriften, nemlig å lage store strukturer, er det veldig stor skepsis til. Jeg kommer ikke til å foreslå dette for regjeringen, sier Aasland.

Likevel er Aasland positiv til at utdanningsinstitusjonene samarbeider mer.

- Jeg har faktisk, etter at utvalget la frem sin analyse og innstilling, sett at det har skjedd ganske mye. Folk har begynt å ta tak i egne prosesser, og vi har fått mange forslag til frivillig samarbeid og faktisk også sammenslåinger.

Ikke størrelsen som teller

Aasland har ingen ting i mot sammenslåinger av utdanningsinstitusjoner, men vil ikke gå inn for at det å slå seg sammen for å bli større skal være avgjørende for å få til bedre kvalitet på høyere utdanning.

- Hvorfor er det på den ene siden positivt, men ikke så viktig at du vil bruke pisk?

- Jeg ser veldig positivt på mangfoldet i høyere utdanning, og jeg tror faktisk ikke det er noen sammenheng mellom det å være stor og det å være god, sier Aasland.

Forsknings- og utdanningsministeren mener også mindre utdanningsinstiusjoner kan være gode.

- Derfor er det viktig å se på hvordan vi kan inkludere både de store og de mindre i et godt, frivillig samarbeid for å øke kvaliteten totalt sett, sier statsråden.

Les: Frykter lavt utdanningsnivå

Les: Vil legge ned fem høgskoler

Les: Slakter sammenslåing

Les: - Legg reformforslag i skuffen

AKTUELT NÅ