Hopp til innhold

- Haga svekker regjeringen

- Åslaug Haga sitter trygt så lenge statsministeren beskytter henne, sier Høyres Per-Kristian Foss til nrknyheter.no.

Per Kristian Foss
Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

I VG i dag kommer det fram at Haga skal ha unnlatt å fortelle kommunale myndigheter om tidligere leieboerforhold.

Foss mener at den siste utviklingen i Haga-saken svekker henne, og også hele regjeringskollegiet.

- For Jens Stoltenberg dreier denne saken seg ikke bare om Haga, men om Senterpartiets deltakelse i regjeringen. Det er klart at innad i Senterpartiet vil det nå bli økt press fra dem som vil ut av den rødgrønne koalisjonen, sier Foss.

Nye opplysninger om leieforhold

Åslaug Haga

Åslaug Haga.

Foto: Jenny Nestvold Kanestrøm

VG har i dag et intervju med en tidligere leieboer hos ekteparet Åslaug Haga og Bård Hopland, som sier at han bodde i stabburet på tomten deres i Ås fra 1998 til 2000. Tidligere har Haga sagt at stabburet var leid ut etter 2005, noe hun seinere måtte rette til at det var leid ut fra 2002.

Les også: Mer byggetrøbbel for Haga

Les også: - Dette må hun finne seg i

Les også: Haga sykmeldt

Ås kommune har aldri gitt tillatelse til at stabburet kunne brukes til utleie, og teknisk sjef Arnt Øybekk er overrasket over de nye opplysningene.

- Det er dumt at de blir drevet fra skanse til skanse på denne måten. Det er uheldig at de ikke har fortalt alt, sier Øybekk til VG.

- Skadelig for Hagas renommé

Per-Kristian Foss mener at disse nye opplysningene er svært skadelig for Hagas renommé som politiker:

- Dette går jo ikke på hennes embetsførsel, derfor har jo ikke Stortinget noe med denne saken å gjøre, men på hennes troverdighet, sier Foss.

- Har du noen oppfordring å komme med til Haga?

- Det har jeg jo forsøkt før, men ble da irettesatt av statsministeren. Når hun er sykemeldt skal åpenbart heller ikke ektefellen bidra med å framlegge opplysninger.

- Fører kommunen bak lyset

- Disse nye opplysningene setter jo hennes kritikk av pressen i et grelt lys. Hun har jo ikke bare ført pressen bak lyset, men også kommunens ansatte.

- Kan statsministeren la en slik sak ligge i fire uker?

- Han har sagt at Haga skal få ro så lenge hun er sykemeldt, men jeg vil tro det er en fordel for både henne og regjeringen at svarene kommer så raskt som mulig, sier Foss.

- Driver Frp-politikk i fritiden

Frp-formann Siv Jensen er enig i at Hagas troverdighet er svekket, men fordi det dreier seg om hennes private anliggender vil det ikke berørre Stortinget.

- Nå må statsministeren og Senterpartiet vurdere hva de er best tjent med. Men jeg kan jo ikke dy meg for å si at hadde Frps politikk på dette området vært vedtatt for noen år siden, ville hun ikke ha gjort noe som er regelbrudd, sier Jensen.

- Vi kan vel si at Haga praktiserer Frp-politikk i fritiden og Sp-politikk i regjeringen.

AKTUELT NÅ