Hopp til innhold

- Norge bryter Genevekonvensjonene

På norsk territorium ligger tusenvis av falne soldater fra flere nasjoner, mange av dem i store massegraver. – Her er det snakk om lang tids forsømmelse fra norske myndigheters side, sier Røde Kors.

Krigsfanger

Røde Kors mener norske myndigheter bryter Genevekonvensjonene på flere punkter. Ett av bruddene er at Norge aldri har hentet opp levningene fra skipsvrakene etter 2. verdenskrig og fått dem identifisert og gravlagt.

- Så vidt jeg kan se, er det ikke gjort stort i det hele tatt. Det er et stort antall savnede soldater etter 2. verdenskrig, og svært lite er blitt gjort for å bringe deres skjebne og identitet på det rene, sier Bernt Apeland, sjef ved samfunns- og kommunikasjonsavdelingen hos Norges Røde Kors.

- Hadde vært fint å ha en grav å komme til

Armin Burkhardt

Armin Burkhardt besøkte stedet der hans onkel gikk ned, i år.

Foto: Bengt Kristiansen / NRK

Armin Burkhardt er blant dem som gjerne skulle hatt en grav å gå til. Tidligere i år var han i Norge for første gang. Onkelen hans er fortsatt savnet. Han var en av Adolf Hitlers soldater og skulle delta i angrepet på Norge.

Som sambandsekspert skulle 26-åringen rykke frem mot NRK for å ta kontroll over norsk radio. Men Armin Burkhardts onkel gikk ned sammen med den tyske krysseren Blücher.

- Jeg tror ikke han hadde tenkt på at livet kunne ta slutt så fort, sier Armin Burkhardt til NRK.

Armin Burkhardts onkel

Armin Burkhardts onkel gikk ned med Blücher.

Det ble reist et minnesmerke like ved vraket av Blücher, på Askholmene i Drøbaksundet, men få dager etter frigjøringen ble det revet

- Det ville vært fint å ha en grav å komme til, der de pårørende og etterlatte kan gjøre seg sine tanker, sier Burkhardt.

Benrester og hodeskaller

Det er mange soldater som delte Burkhardts onkels skjebne. Tusenvis av soldater fra flere nasjoner forsvant i norske fjorder og havområder.

Røde Kors mener det er Norges ansvar å bidra til at de døde blir funnet, identifisert og gravlagt.

Benrestene og hodeskaller til savnede ligger der nede fortsatt, og med dagens teknologi lar de seg identifisere.

NRK har fått laget en liste over noen av fartøyene som ble senket i Norge. Tallene er usikre, men antall savnede er betydelige. Ifølge Røde Kors har ikke noen av fartøyene status som gravplasser.

Se hele listen over senkede fatøyer her

Massegraver i Norge

Også i og rundt de store fangeleirene i Nord-Norge ligger det fremdeles levninger trolig etter flere tusen krigsfanger.

Ifølge Genevekonvensjonene skal det søkes etter ofrene, og de skal legges i hver sin grav, men norske myndigheter har aldri gjort søk for å finne dem.

Og langs riksvei 50 mellom Rognan og Langset i Nordland, også kalt ”Blodveien”, døde over 600 serbiske krigsfanger under byggingen av veien. Flere av dem ble liggende igjen.

Men det groveste bruddet på Genevekonvensjonene finnes trolig på krigskirkegården på Tjøtta i Nordland. Rundt 9000 norske, russiske og tyske soldater og fanger ligger i to massegraver.

Navneplatene er fjernet, og også de norske myndighetene er usikre på nøyaktig hvor mange som ligger under jorden på Tjøtta.

Det er kirke- og kulturminister Trond Giske som har ansvaret for både savnede soldater og krigsgraver i Norge. Hans departement har gitt fra seg en oversikt over kirkegårder hvor Røde Kors mener internasjonale regler blir brutt.

De 26.000 soldatene ligger i massegraver, umerkede graver eller fellesgraver.

Se hele oversikten over kirkegårdene her

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bernt Apeland

Bernt Apeland i Norges Røde Kors mener Norge bryter internasjonale regler.

Foto: Bengt Kristiansen / NRK

- Uaktuelt å bruke ressurser på dette

Flere ganger har Røde Kors hatt møter med departementet, og de ber om at folkeretten også skal gjelde i Norge.

- Så langt har det ikke skjedd noe, og det er ikke heldig. Her er det snakk om lang tids forsømmelse som skal tas igjen, sier Bernt Apeland i Norges Røde Kors.

Kirke- og kulturminister Trond Giske avviser imidlertid kritikken.

- Dette er saker som ligger 65 år tilbake i tid. Det å dø på havet og ha sjøen som sin grav, er en fullverdig grav. Vi tar dem ikke opp og legger dem i jord, og det blir ikke aktuelt å bruke ressurser på å hente opp tusenvis av tyskere fra krigens dager fra havet.

- Røde Kors gjør et fantastisk arbeid på mange områder og tar tak i mange viktige humanitære saker, men jeg ser ikke at de har en spesielt god sak her. Det å for eksempel hente opp folk fra havet som døde under invasjonen av Norge, står ikke høyest på vår dagsorden, sier Giske til NRK.

AKTUELT NÅ