Hopp til innhold

- Tuklete barneombud-prosess

Høyre kritiserer prosessen for å ansette nytt barneombud

Stortingsrepresentant Olemic Thommessen(H)
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

- Tuklete prosess, er karakteristikken Høyres Olemic Thommessen tildeler prosessen for å velge nytt barneombud.

For noen måneder siden førte striden om ansettelse av barneombud til at barne- og likestillingsstatsråd Manuela Ramin-Osmundsen måtte gå av og det nyutnevnete barneombudet trakk seg. Det ble ny utlysning med søknadsfrist 10. april.

Erklærte seg inhabil

I går, torsdag - altså langt ute i prosessen - kom det en oppdatert søkerliste. Forskningssjef Tone Fløtten i Fafo sto på denne listen.

Samtidig ble det kjent at statsråd Anniken Huitfeldt, som selv har arbeidet i Fafo, erklærte seg inhabil. Hun hadde bedt om en vurdering av spørsmålet da hun for en måned siden fikk vite at Fløtten kunne bli en aktuell søker.

En av de opprinnelige søkerne,Thea Totland, trakk sin søknad i undring over gjennomføringen av prosessen.

- Bør gjøres av Stortinget

Stortingsrepresentant Olemic Thommesen, Høyre, mener denne prosesssen igjen viser at ombudene bør oppnevnes av Stortinget og ikke av regjeringen.

- Utnevnelsesprosessen er tuklete, og man har funnet en kandidat som åpenbart er blitt oppmuntret til å søke, i det minste, fra et miljø som står regjeringen nær politisk, nemlig Fafo, sier Thommessen til NRK.

Han mener det er viktig at ombudene er selvstendige, og at det derfor er langt bedre at utnevnelsene foretas av Stortinget. Thommessen sier at Høyre har foreslått dette i Stortinget, og mener forøvrig at det er uryddig at det kommer inn en søker på listen lenge etter at den opprinnelige søknadsfristen er utløpt.

Se i nett-tv: - Bør være Stortinget sin jobb

AKTUELT NÅ