Hopp til innhold

- Dropp bistandsmålet

Et Høyre-utvalg foreslår at vi skal gå bort fra ambisjonen om at 1 prosent av bruttonasjonalinntekt skal gis i utviklingshjelp.

Finn Martin Vallersnes

Finn Martin Vallersnes.

Foto: NRK

Norge klarer ikke å nå egne bistandsmål til tross for at u-hjelpen er doblet på 8 år. Grunnen er at norsk økonomi vokser fortere enn vi klarer å gi.

- Prosentdiskusjonen har overskygget diskusjonen av effekten av bistand. Og vi er mer opptatt av at vi skal ha resultater enn at vi skal ha store bevilgninger, sier stortingsrepresentant Finn Martin Vallersnes (H).

- Vi gjør det omvendt

Ambisjonen om at Norge skal gi en prosent av bruttonasjonalinntekt i utviklingshjelp har høstet bred politisk enighet i Norge. Prosentmålet er nedfelt i den rød-grønne regjeringserklæringen, og var også en del av erklæringen til Bondevik 2-regjeringen.

Til tross for at det norske bistandsbudsjettet er doblet på 8 år - til 22 milliarder kroner - er målet ennå ikke i boks.

- Jeg vil heller at vi blir enige om hva vi kan gjøre for å oppnå utvikling i et land, og så stille spørsmålet hvilke ressurser trenger vi for å klare det, sier Vallersnes.

- I dag gjør vi det omvendt; vi bestemmer hvor mye vi skal gi, og så ser vi hva vi får ut av det.

Stryker prosentmålet

Stortingsrepresentanten har syv års fartstid fra utenrikskomiteen, og har ledet arbeidet med å skaffe Høyre en ny utviklingspolitikk. Nå ligger utvalgets forslag på bordet under tittelen 'Fra god vilje til gode resultater - behov for en ny utviklingspolitikk'. I utvalgets anbefalinger er prosentmålet strøket.

"Bistand må måles etter resultater, ikke etter bevilgningsnivå. Bistanden må i hovedsak innrettes mot å skape utvikling. Det må etableres langt mer konkrete resultatmål for bistanden og både kontroll og evaluering må prioriteres høyere. Valg av bistandskanal må være styrt av hensynet til å oppnå resultater og effektivitet," heter det i anbefalingen.

Les også: Vil kutte bistandsstøtte

- Har råd til å være sjenerøse

Erik Solheim

Erik Solheim.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Heller ikke utviklingsminister Erik Solheim har så langt klart å oppfylle prosentmålet. Han vil likevel ikke gi opp ambisjonen nå.

- Norge som verdens rikeste land har råd til å være sjenerøse; noe som også gir et bedre bilde av Norge i resten av verden, sier Solheim.

- Men det er selvsagt viktigere at vi bruker pengene riktig enn at vi plusser på en krone ekstra, sier han.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger