Hopp til innhold

Miljøfarlige solkremer

Det er ikke lov å selge solkremer som inneholder stoffer som er skadelige for oss mennesker, men det er lov å selge kremer som er skadelige for miljøet.

Solbading
Foto: Digital Vision

Når sola steiker som verst står solkremen øverst på huskelista. Vi blir stadig påmint om hvor viktig det er å beskytte seg mot skadelige stråler, som i verste fall kan forårsake kreft, soleksem eller forbrenning.

Solkremen har blitt en naturlig del av strandlivet, og finnes i mange varianter. Men en firedel av solkremen du smører deg inn med, vaskes bort i løpet av en 20-minutters svømmetur. Og det mange ikke vet, er at mange solkremer inneholder farlige stoffer som er svært miljøskadelige. Det viser ei undersøkelse som den svenske Naturskyddsföreningen har gjort.

Giftige for miljøet

Solkrem
Foto: Elena Elisseeva

Naturskyddsföreningen har gransket atten tilfeldige solkremer på jakt etter sju miljøfarlige kjemikalier. Det viser seg at alle kremene i undersøkelsen inneholer ett eller flere av de farlige stoffene.

Stoffene fra solkremen spres når du bader i sjøen, men fra avløpssystemet når du dusjer og bader hjemme.

Fem av produktene inneholder det fysiske filteret sinkoksid (zinc oxid). Sinkoksid er svært skadelig for vannorganismer når det kommer ut i miljøet. Filteret er mest brukt i solkremer for barn, og finnes blant annet i Bamse solkrem 30 og i ACOs solkremserie for barn, som selges på apoteket.

Tre av de andre miljøskadelige stoffene som ble funnet i solkremene brukes som kjemiske UV-filter. De er særlig giftig for vannorganismer. Ett av disse er ikke lett nedbrytbart, og to av stoffene lagres kan lagres i levende organismer.

Ødelegger korallrev

Korallrev er blant organismene som blir berørt av badelystne turister. Korallrev er blant verdens mest biologisk produktive og mangfoldige økosystemer. Men rundt 60 prosent av korallrevene er truet av klimaendringer og forurensning – og av solkrem.

En ny forskningsrapport viser at solkrem med UV-filter, selv i små mengder, fører til blekning av korallrev. Forskerne konstaterer at rundt 10 prosent av verdens korallrev er utsatt for skader på grunn av solkremrester i vannet. Studien er gjennomført på oppdrag av EU-kommisjonen.

Dårlig testresultat

I EU er det Kosmetikkdirektivet som bestemmer hva solkremer og annen kosmetikk kan inneholde. I dag fins det ingen miljøaspekter der, det står kun hvilke helseeffekter produktene har for mennesker.

I Norge reguleres dette området i Kosmetikkloven, men gjennom EØS-avtalen er Norge forplikta til å følge Eus kosmetikkdirektiv.

Naturskyddföreningen mener testresultatet er så dårlig at de ikke kan trekke fram noen av produktene i testen som mer miljøvennlig enn andre.

- Det er nødvendig med en helt annen miljøbevissthet om skadelige kjemiske stoffer i solkremer og annen kosmetikk. Først da kan vi sole oss uten at det går utover miljøet, sier Mikael Karlsson i Naturskyddföreningen til den svenske nettavisa Gotlandska.

Solkremer som inneholder miljøfarlige stoffer

Solkrem:

Antall stoffer funnet:

ACO Barn-sollotion 25

4

ACO Sun lotion 20

2

Bamse Solskydd 30 CCS

2

Dr. Hauschka Sunscreen Cream 15

1

Eucerin Sun Sensitive Skin Age Protection 20

2

Eucerin Sun Sensitive Skin Junior 30

3

Garnier Ambre Solaire Clear protect Medium

3

LdB Advanced Moisturizing sun care 20

2

Nivea Sun Anti-Ageing Face Sun Cream 20

3

Nivea Sun Childrens sun lotion 25

2

Nivea Sun Light Feeling 20

3

The Body Shop Vitamin C SPF 15 daily moisturizer

3

The Body Shop Vitamin E moisture lotion SPF 15

3

Vichy Capital Soleil 50

4

Ekspander/minimer faktaboks

I alle produktene som er undersøkt ble det funnet minst ett av de sju miljøgiftene. I tabbelen finner du produktene som du får kjøpt i Norge. Her finner du den fullstendige listen: Naturskyddsföreningens undersøkelse

AKTUELT NÅ