Hopp til innhold

Vi kaster mer mat enn noensinne

Mens verden opplever matvarekrise, fortsetter vi å kaste fullt brukbar mat.

Matavfall

Mengden matavfall vokser og vokser her i landet.

Foto: Marit K. Selmer / NRK

En liten middagsrest i søpla føles kanskje ikke så alvorlig.

Men til sammen er mengden av mat, matrester og skrell du og jeg hiver, nærmere 500.000 tonn i året.

Nett-Tv: Stadig mer mat går rett i søpla

I dag kaster hver og en av oss 50 prosent mer mat og matrester enn for ti år siden.

Minst en halv kilo mat eller matrester går i søppelkassa i hver husstand daglig.

- Er fullt spiselig

Totalt lemper altså norske husholdninger 500.000 tonn mat rett i søpla hvert år. Tar vi med det som kastes fra bedrifter, blir summen dobbelt så stor.

Samtidig sulter store deler av verden.

Les: Matpriser truer 100 millioner mennesker

Les: FN til kamp mot matvarekrise

- Og det meste vi kaster kunne vært spist, sier Frode Syversen i Mepex Consult.

Annechen Bugge

Annechen Bugge forsker på mat og spisevaner.

Foto: Marit K. Selmer / NRK

Hele brød og uåpnede kartonger

Firmaet har flere ganger gått gjennom søpla vår for å finne ut hva vi faktisk kaster.

- Vi finner hele indrefileter, hele brød, kaker, pizza, fulle kartonger med fløte, rømme og yoghurte, sier Syversen.

I søppelbingen hos Hadeland og Ringerike Avfallsselskap kommer det inn gulrøtter, epler, sitroner, kål og mye mer i en salig blanding.

- Grensen for hva oppfatter som spiselig og uspiselig er nok endret betraktelig mellom generasjonene, sier Annechen Bugge. Hun forsker på mat og spisevaner hos Statens institutt for Forbruksforskning (SIFO).

Kjøper mer enn vi trenger

Folk legger stadig mer vekt på ferskhet og friskhet. Samtidig er vi opptatt av ikke å spise for mye.

Store porsjonspakninger gir problemer for mange.

- Vi ser at folk har en tendens til å kjøpe mer enn de trenger. Dermed blir det en overflod i skuffer og skap hjemme, sier Bugge.

Amund Bø

Amund Bø se mamnge matrester i søpla.

Foto: Marit K. Selmer / NRK

Blir til biogass

Men selv om det er blitt mer akseptabelt å kaste mat, kan forskeren fortelle at de fleste av oss fremdeles synes det er ubehaglig.

- Vi slites mellom hensynet til enten helse eller miljø.

En slags trøst kan det da kanskje være at maten som sorteres ut på Ringerike og Hadeland blir til noe nyttig. Nemlig biogass.

- Så kjøttkaker hit, gir strøm ut til stikkontakten, sier daglig leder Amund Bø.

AKTUELT NÅ