Hopp til innhold

Eks-narkoman avvist av legevakta

Gry Grøndal opplevde sitt livs mareritt da hun oppsøkte legevakta i Oslo med alvorlig hjerneblødning.

Gry Grøndal

43 år gamle Gry Grøndal hadde vært rusfri i åtte år da hun fikk en alvorlig hjerneblødning. På 113 og legevakta ble hun behandlet som en misbruker.

Foto: Christin Aamodt / NRK

På formiddagen 31. januar i år falt Gry plutselig om i leiligheten sin.

- Det var akkurat som en eksplosjon inni hodet. Det svartnet for øynene, og så var jeg borte, forteller hun.

På ettermiddagen kom hun til seg selv, og ringte 113. Der ble hun kontant avvist.

«Du er jo misbruker»

Gry Grøndal ser ut som en helt vanlig 43-åring, med kort krøllete hår og briller og ikledd alværsjakke. Hun er frisk i huden, og det er ingenting ved fremtredenen hennes som minner om et liv i rus.

Hun har vært rusfri i åtte år, og sier det er frustererende at merkelappen narkoman førte til at hun ikke fikk hjelp.

- Først forklarte jeg hva som hadde skjedd, at jeg hadde svimt av og ikke kunne gjøre rede for hva jeg hadde gjort fram til telefonsamtalen. Da jeg sa hvem jeg var og når jeg var født, sa hun "men du er jo misbruker", forteller Grøndal.

Hadde alvorlig hjerneblødning

Hun fikk etter hvert hjelp fra noen venner, som fraktet henne til Oslo Legevakt. Men heller ikke der ville de hjelpe henne. Grøndal fikk til slutt en seng, men ble fremdeles behandlet som om hun var ruset.

- Jeg lå veldig lenge på et undersøkelsesrom med lyset avslått. På avdelingen gjorde de ikke så mye annet enn å be meg komme meg opp og gå.

Da legevakten til slutt valgte å ta en blodprøve, ble hun fraktet til Ullevål sykehus og operert.

Det viste seg at hun hadde en alvorlig form for hjerneblødning, med stor dødelighetsprosent.

- Dette er gjengs praksis

- Jeg har selv blitt kastet ut dagen etter en operasjon fordi jeg ba om medisin, forteller Arild Knutsen, tidligere narkoman og leder i Foreningen for en human narkotikapolitikk.

Han mener Grøndals tilfelle er langt fra enestående.

- Det er dessverre gjengs at rusmiddelavhengige behandles på denne måten på legevakta og ellers i behandlingsvesenet.

Blir møtt med fordommer

Janecke Thesen ved Norsk senter for legevaktmedisin leder et prosjekt for å kartlegge hvordan rusmisbrukere blir tatt imot på legevaktene.

- Rusmisbrukere blir oftere objektivert, de ses på som representanter for en gruppe mennesker vi tror vi vet noe om på gruppenivå, og vi faller lett inn i våre egne fordommer, fordommer som spres av våre egne fortellinger og av media.

AMK-sentralen har registre over alle tidligere henvendelser og oppfølging pasienten har fått fra sentralen. Dette blir stående til evig tid.

Thesen sier disse opplysningene ofte gjør at narkomane blir fordomsfullt behandlet.

- Det som ofte skjer, er at folk blir tatt imot på legevakta. Så skrur legen på journalsystemet, og så forandrer de seg når de ser at pasienten er en av "disse", sier Thesen.

Ønsker klage velkommen

Divisjonsdirektør Arild Østegaard ved Ullevål sykehus ønsker ikke å gå inn i den konkrete saken, men ønsker en klage fra Grøndal velkommen.

- Mitt inntrykk er at vi har veldig godt samarbeid opp mot narkomane i Oslo og Akershus. Det er vanskelig å skulle tolke slike henvendelser per telefon, og vi må hele tiden være lydhør for at vi kan bli enda bedre, sier Østegaard, som presiserer at han ikke kjenner detaljene i saken.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger