Hopp til innhold

Direktevalg kan bli avviklet

Det kan bli slutt på ordningen med direkte ordførervalg.

Valgurne
Foto: Borgen, Ørn E. / SCANPIX

Tore Hagebakken (Ap)

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Forsøkene med direkte ordførervalg ved de tre siste kommune- og fylkestingsvalgene har ikke gitt ikke de positive resultatene mange håpet på.

Lederen for Stortingets kommunal- og forvaltningskomité, Tore Hagebakken fra Arbeiderpartiet, sier til NRK at valgdeltakelsen ikke har vist noen særlig økning som følge av ordningen.

I en rekke kommuner har ordningen i tillegg skapt problemer ved at en ordfører har blitt valgt uten å ha et flertall i kommunestyret bak seg.

Enighet blant de rødgrønne

Hagebakken har selv vært ordfører i tolv år i Gjøvik, en kommune som aldri har vært med på forsøkene.

Han sier at spørsmålet om å innføre en permanent ordning med direkte ordførervalg er blitt drøftet både i Arbeiderpartiets stortingsgruppe og i partiets sentralstyre.

Konklusjonen er klar: Arbeiderpartiet ønsker å få slutt på forsøkene.

NETT-TV: Direkte ordførervalg kan bli slutt

Hagebakken sier også at han har forstått at den samme holdningen er rådende i de to andre regjeringspartiene.

Rolf Reikvam, SV, og Trygve Magnus Slagsvold Vedum, Sp, begge medlemmer av Stortingets kommunalkomité, sier til NRK at de regner med at partiene vil gå imot en fortsettelse av forsøkene med direkte ordførervalg, selv om det kan være noe delte oppfatninger i de to partiene.

- Åpenbare svakheter

Hagebakken sier at selv om det er valgt en del gode ordførere med forsøksordningen, har ordningen åpenbare svakheter.

Han mener det er uheldig når ordføreren for eksempel kommer fra venstresiden og flertallet i kommunestyret er fra høyresiden, eller omvendt - en ordfører må ha flertallet bak seg for at demokratiet skal fungere godt nok.

Hagebakken mener det viktigste må være å fokusere på politikk mer enn på person, og legger til at dersom et parti også har en dyktig og populær ordførerkandidat, har velgerne anledning til å gi vedkommende ekstrastemmer for å markere sitt syn.

Støtter direktevalg

Hagebakken sier at de som ble valgt som ordførere ved valget i 2007 selvsagt skal ha rett til å sitte perioden ut, altså fram til kommunestyrevalget i 2011. Men da må det også være slutt på ordningen med direkte ordførervalg.

Thorbjørn Fylling er ordfører i Ørskog kommune i Møre og Romsdal. Han tilhører Fremskrittspartiet, og er en av dem som ble valgt til ordfører ved direkte ordførervalg.

Fylling sier til NRK at det er skuffende dersom ordningen forsvinner. Han synes det er riktig i et lokalsamfunn at velgerne selv får anledning til å velge hvem som skal være ordfører, og at ordføreren ikke skal utpekes bak lukkede dører.

RVs første og eneste ordfører. Knut Henning Thygesen, ble valgt til ordfører i Risør gjennom direkte ordførervalg. Det var først og fremst et personvalg.

AKTUELT NÅ