Hopp til innhold

Heiberg viker ikke om Kina

IOC-styremedlem Gerhard Heiberg holder fast på at Kina har blitt bedre på menneskerettigheter siden de i 2001 ble tildelt årets sommer-OL.

Gerhard Heiberg
Foto: Eeg, Jon / SCANPIX

Dette bekrefter han etter en to ukers reise i regimet som skal arrangere idrettslekene i august.

Amnesty-rapporten

Debatten om menneskerettigheter i Kina startet for alvor da Amnesty International i begynnelsen av april la frem en rapport som viste at rettigheter er forverret på grunn av OL.

Les: Amnesty hardt ut mot Kina

Heiberg mener det var riktig å ikke kommentere amnesty-rapporten. Han reiste i steden til Kina, og mener at han har sett forbedringer med egne øyne.

- Jeg er glad jeg ikke kommenterte rapporten. Jeg fikk bekreftet mitt syn da jeg var i Kina. Det har vært enormt positivt at Kina ble tildelt OL, sier Heiberg.

Les: - Dette er noe skikkelig vrøvl

- Har gitt åpenhet

Det norske IOC-medlemmet mener det har blitt langt større åpenhet rundt menneskerettighetsspørsmålene etter OL-tildelingen.

- Vi hadde ikke fått sjansen til å få en dialog rundt synspunktene til Amnesty uten at Kina har OL, sier Heiberg.

Han trekker frem flere momenter som illustrerer fremgangen i Kina.

Det er nå mulighet til å gifte seg med hvem man vil, ta hvilket arbeid man vil, reise, arbeidernes rettigheter er forbedret og rettssystemet likeså.

To verdener

Han forteller at menneskeretter i Kina forstås kollektivt.

- Saken er vanskelig fordi menneskeretter i Kina forstås kollektivt, mens vesten tar opp enkeltindividet og ser på det som problemstillingen. Disse to verdener forstår hverandre ikke i det hele tatt for øyeblikket, sier Heiberg.

Han er misfornøyd med all kritikken om at han og den internasjonale OL-komiteen er likegyldige til menneskerettigheter.

IOC ble sterkt kritisert av Amnesty for å fremheve påståtte fremskritt i Kina, mens de unnlater å ta opp forhold som er forverret.

Les: Boikotter journalister

- Ganske drøyt

KrF-leder Dagfinn Høybråten er ikke imponert over Heiberg:

- Jeg er ganske forundret over at han setter sin kunnskap etter sin egen reise til Kina og møtene med kinesiske myndigheter opp mot en bred internasjonal rapport fra Amnesty. Det synes jeg er ganske drøyt, sier Høybråten.

Les også: Uroligheter under fakkelstafetten i Japan

Hør debatten fra Ukeslutt: Heiberg og Høybråthen om OL

AKTUELT NÅ