Hopp til innhold

Slik stemte innvandrerne

For første gang har en landsomfattende undersøkelse kartlagt hvordan Norges ikke-vestlige innvandrere stemte ved et lokalvalg.

Innvandrerkvinne avlegger stemme
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Ved kommunestyrevalget i fjor hadde fem prosent av de stemmeberettigede ikke-vestlig bakgrunn, ifølge Statistisk sentralbyrå .

Av disse stemte tre av fire på Arbeiderpartiet, SV eller RV.

Ap var det desidert mest populære partiet med rundt halvparten av stemmene, mens Høyre og Frp kom dårligst ut.

Men den venstreorienterte stemmegivningen har ikke sammenheng med ideologisk ståsted eller sosial klassetilhørighet, ifølge SSB. Det er integrering, flyktningbakgrunn og religion som gir størst utslag.

Blant velgere med muslimsk tro stemte hele 86 prosent på Ap, SV eller RV.

Rekordhøy andel

Innvandrerbefolkningen fra ikke-vestlige land har aldri vært så tallrik ved et valg. Blant de drøyt 180.000 stemmeberettigede var to av tre norske statsborgere.

Nesten 100.000 hadde bakgrunn fra Asia, og 40.000 fra Øst-Europa. De ikke-vestlige innvandrerne har bakgrunn fra 171 forskjellige land, og det er Pakistan som er størst med nesten 10 prosent.

Unge velgere, lav deltakelse

De som stemte var unge sammenlignet med andre stemmeberettigede. Bare 8 prosent av de ikke-vestlige var over 60 år, mot 28 prosent blant resten av befolkningen.

Deltakelsen ved lokalvalgene var imidlertid svært lav. Rundt to av tre velgere har vært hjemmesittere, og det ser ikke ut til å bedre seg. Det var lavest deltakelse blant innvandrere med bakgrunn fra Øst-Europa, mens de ivrigste kom fra Asia.

AKTUELT NÅ