Hopp til innhold

Oljestrid i regjeringen

Det er duket for strid i regjeringen om de sårbare havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen skal åpnes for å prøvebore etter olje.

Norsk industri

OLJENASJON: Regjeringspartiene er ikke enige om oljeboring i nordområdene.

Foto: Thorberg, Erik / SCANPIX

Områdene er midlertidig stengt for oljeleting, men før påske sa energipolitisk talsmann i Arbeiderpartiet, at partiet på neste landsmøte bør vedta å åpne feltene fra 2011.

SV er i mot feltåpning

- Det er SV i mot fordi dette er snakk om sårbare områder der oljeboring kan true ressursgrunnlaget, men ikke minst mener vi det ikke trengs noen ny stor satsing for å åpne nye områder for oljeboring når vi vet at menneskene står overfor en klimatrussel som kan forandre planeten vår i løpet av de nærmeste tiårene.

Det er et desperat behov for at rike land som Norge satser på alternativ energi, og ikke gjør økonomien vår enda mer avhengig av olje, sier nestleder i SV, Audun Lysbakken.

Også før de gikk sammen i regjering kjempet SV mot AP om hvor oljeselskapene skulle få lete etter olje i nord.

- Arbeiderpartiet er tilhenger, og vi har jo også helt siden 80-tallet sørget for at det har vært oljeleting og utbygging, blant annet av Snøhvit-feltet, sier Jens Stoltenberg.

- Der er jo SVs standpunkt veldig klart, vi mener at det ikke skal åpnes for omfattende oljevirksomhet i nordområdene. Det er et av spørsmålene som skal forhandles om etter valget, sier SV-leder og finansmininster Kristin Halvorsen.

- Ny vurdering i 2010

Da regjeringen la fram forvaltningsplanen for nordområdene, ble det klart at de skjermet Lofoten og Vesterålen for petroleumsvirksomhet ut 2009, men at regjeringen åpnet for å undersøke grunnen i deler av området, med tanke på å gjøre en ny vurdering i 2010, forklarte statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg.

- Vi skyter jo seismikk for å få vite om det er mer olje- og gassforekomster i området. Det er derfor vi skal vurdere igjen i 2010 om vi ønsker å gå videre med åpning, eller om vi ikke ønsker det. Det er jo helt åpenbart, sier Jens Stoltenberg.

For litt over en uke siden sa Tore Nordtun, som er energipolitisk talsmann i partiet, at Ap før valget bør gjøre et prinsippvedtak som åpner områdene for oljeleting i 2011.

- Dersom det ikke er noe som hindrer det, har jeg sagt at prøveboring bør tillates, mener Nordtun.

- Var like vanskelig i 2005

- Det er jo ingen overraskelse at Arbeiderpartiet ønsker å åpne flere områder. Det har de sagt lenge, akkurat på samme måte som det er helt på det rene at det er SV i mot. Det gjør at rødgrønne velgere har et veldig klart valg, mener SV-nestleder Audun Lysbakken.

Han vil ikke si om denne saken kan velte et videre regjeringssamarbeid mellom de tre rødgrønne partiene.

- Denne saken var like vanskelig i 2005 som den vil være i 2009. Vi løste det da gjennom et kompromiss der ingen fikk det helt som de ville. De politiske styrkeforholdene må jo avgjøre hvor vi kommer denne gangen, og vi kan bare si til våre velgere at vårt utgangspunkt for det er helt klart, sier Lysbakken.

- Vi må ile langsomt

Men like kategorisk på at de fremdeles er i mot oljeleting i Lofoten er ikke Senterpartileder og Olje-og Energiminister Åslaug Haga.

- Jeg regner med at alle partier kommer til å ha en gjennomdrøfting av hvordan de skal stille seg til olje- og gassvirksomhet i Lofoten på sine landsmøter. Jeg tror det kan bli en ganske krevende runder for mange partier. Når det gjelder Senterpartiet, er det ikke gitt hva som blir utfallet, og det tror jeg vil være tilfellet også for mange partier, sier Haga.

- Per i dag er jeg ikke sikker på at det er klokt å åpne i Lofoten, nettopp fordi usikkerheten kan være for stor. Vi har åpnet områder i nord. Jeg er av de som mener vi må ile langsomt, sier Sp-leder Åslaug Haga.

AKTUELT NÅ