Hopp til innhold

Erna krever å bli statsminister

Høyre vil kreve statsministerposten hvis de borgerlige vinner valget neste år. Det slår partileder Erna Solberg fast i et påskeintervju med NRK.

Erna Solberg

Kan Erna Solberg smile så bredt, trygg på å være borgerlig statsminister, etter neste stortingsvalg?

Foto: Thomas Moss

Dermed utfordrer hun Siv Jensen til kamp om hvem som skal være hovedutfordrer til Jens Stoltenberg i 2009.

Erna Solberg i Politisk kvarter

- Jeg er Høyres statsministerkandidat og vi kommer til å gå inn i valgkampen, og eventuelle forhandlinger etterpå, med krav om at Høyre skal ha statsministeren, sier Solberg.

Kritikk i 2005

Høyre gjorde et historisk dårlig stortingsvalg i 2005 og fikk bare støtte av 14,1 prosent av velgerne. Partiledelsen fikk da kritikk fra flere hold fordi Høyre gikk til valg med Krfs Kjell Magne Bondevik som statsministerkandidat. Kritikerne mente at Høyre dermed gikk glipp av mye oppmerksomhet i valgkampen.

Nå slår altså Solberg fast at hun vil være midtpunktet hvis Frp, Høyre, Krf og Venstre vinner valget i 2009.

- Jeg håper velgerne gir ikke-sosialistisk side mandat til å danne regjering, og i Høyre har vi nå en veldig klar bevissthet på at det er vi som er limet på den borgerlige siden.

Borgerlig samarbeidskaos

Samarbeidsdebatten blant de fire opposisjonspartiene har så langt vært preget av bråk. Venstreleder Lars Sponheim nekter å støtte en regjering hvor Frp er med. Frp derimot, nekter å støtte en regjering hvor de selv ikke får delta.

- Vårt utgangspunkt er en regjering hvor alle de fire partiene kan delta. Det blir ingen borgerlig regjering hvis ikke både Frp og Venstre støtter etableringen av et slikt prosjekt. Og jeg synes veto-uttalelsene som når er fremsatt fra begge hold bare gjør det vanskeligere å felle den rød-grønne regjeringen.

- Du må likevel forholde deg til at Venstre og Frp nekter å regjere sammen?

- Jeg forholder meg til at hvis Venstre og Frp ønsker å felle dagens regjering, så må de finne sammen på en eller annen måte. Og jeg tror at velgerne vil premiere det partiet som ønsker endring, sier Solberg.

Mindretallsregjering

Høyrelederen åpner også for en mindretallsregjering hvor ett eller flere av de ikke-sosialistiske partiene er støtteparti i Stortinget. Forutsetningen er at regjeringen har et avklart forhold til stortingsflertallet.

- Jeg er åpen for alle mulige varianter av det som kan realisere en borgerlig regjering etter neste valg, en politikk som stopper detaljstyringen av menneskers liv som dagens regjering driver på med, sier Solberg.

Politisk Kvarter

Høyreleder Erna Solberg er gjest i Politisk Kvarter på NRK P2 mandag. Frp-formann Siv Jensen og Krf-leder Dagfinn Høybråten følger de neste to dagene.

Sendingen kan du høre på P2 kl 07.45.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger