Hopp til innhold

Slik foregår et redningssøk

Når noen går seg vill i marka, er savnet, blir tatt av skred eller på annen måte ikke kommer seg hjem, ringer politiet veldig ofte til Norske Redningshunder.

Redningshund klar til søk (illustrasjonsfoto)

Hero (5) får kommando av Jon og er klar til søk.

Foto: Paal A. Svendsen / NRK

På et område større enn en fotballbane bruker hunden til Jon Leiros, fem år gamle Hero, mindre enn ett minutt på å finne personen som har gjemt seg.

Hero er spesialist på søk i barmark, eller en sommer-hund om du vil.

Les også denne: Slik foregår treningen av lavinehunder

- For vår del starter søket når operativ leder ringer oss og spør om vi kan være med ut å lete, og da sier vi jo alltid ja, sier Leiros.

Nett-TV: Se video av hvordan selve søket foregår, både i snøras og i barmark

Jeg forbereder meg alltid på det verste. Jeg lurer på om det er noen som har skadet seg selv eller om noen har hatt et uhell. Man forbereder seg på et stygt syn og håper at man slipper det, men at man er forberedt på det verste, sier Leiros.

Etter at operativ leder har og kalt ham ut, tar han en telefon til flere hundeførere for å finne ut om de skal være med.

Jon Leiros i Norske Redningshunder

Jon Leiros i Norske Redningshunder

Foto: Paal A. Svendsen / NRK

- Det er alltid godt å vite at man har noen kjente med seg ute i skoken. Det er godt å vite at den i nabo-teigen er en venn av deg. Så finner jeg fram beredskapssekken som alltid står klar. Der har jeg en kjekspakke, en varm genser, termos som kan være godt å ha. Vi vet jo aldri hvor lenge vi blir borte. Jeg har med et førstehjelpsskrin. Så får vi hunden i bilen og reiser, sier Jon.

- Hva skjer når den savnede er funnet?

- Når den savnede er funn et trekker vi alle inn til hovedkvarteret hvor vi går gjennom aksjonen, har en liten debrief. Kanskje noen vil snakke om reaksjoner de har har på det de har opplevd.

- Vi snakker også om gjennomføringen, om noe kunne vært gjort bedre eller annerledes, sier han.

Les denne: Les hvordan lavinehunden Prixi finner folk i snømassene

Nett-TV: Se video av hvordan selve søket foregår, både i snøras og i barmark

Her finner du værvarsel for alle turisthyttene i landet

Norske Redningshunders nettside

AKTUELT NÅ