Hopp til innhold

Oljefondet syltes ned i paradis

Norge har investert 25 milliarder kroner i skatteparadis. Samtidig bruker regjeringen millioner på å bekjempe de samme paradisene.

Bermuda og Bahamas er karibiske feriefavoritter og skatteparadis kjent for hvitvasking. Her vokser nordmenns pensjoner.

Korrupsjonsjegeren Eva Joly har erfart hvordan det er å snakke pengemakten midt i mot. Foto: Scanpix

Investeringene er en klar selvmotsigelse, mener Eva Joly.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

- Vår tids største problem

- Skatteparadisene er kun laget for å skjule pengenes opprinnelse, eller for å hvitvaske kriminelle penger, sier korrupsjonsjeger Eva Joly, som nå leder Norads kamp mot korrupsjon i u-land.

En oversikt NRK har laget i samarbeid med Verdensmagasinet X viser at 25 milliarder oljekroner, er syltet ned i land som Liechtenstein, Cayman Islands, Singapore og De nederlandske antiller. Det utgjør nesten et helt forsvarsbudsjett.

- Dette er vår tids største problem. Om staten mener alvor med kampen mot fattigdom, må de starte her, sier Joly.

Regjeringen har tidligere påstått at den mener alvor. For to år siden erklærte Erik Solheim at Norge skulle lede an i kampen mot skatteparadisene

- Verdens korrupsjon dreper. Penger som skulle vert brukt til skoleplasser for fattige barn, veier og næringsvirksomhet, går inn på rike menneskers bakkonti, sa Solheim den gang.

- Dobbeltmoralsk

Norge leder et FN-initiativ for å komme ulovlige pengestrømmer til livs. Men Norges Bank driver ikke utviklingspolitikk, den investerer pensjonspengene våre kun ut fra profitt.

Norge har på ett år har økt beholdningen av aksjer i skatteparadiser fra 13 til 25 milliarder. Lista over verstingland Norge investerer i vokser også.

Vi eier mye rart, på Gibraltar har vi 30 millioner i et pokerselskap.

Retningslinjene for oljefondet må endres, mener Jan Borgen i Transparency International

- Det er dobbelmoralsk at man ønsker å bekjempe korrupsjon, og samtidig plasserer statlige midler i skatteparadiser som skjuler korrupsjon av veldig grov art, og i stort omfang. Jeg synes det er problematisk for troverdigheten til regjeringen, sier han.

- Klar selvmotsigelse

Statssekretær i Finansdepartementet, Roger Schjerva, forsvarer investeringene med at statens pensjonsfond Utland ikke investerer i skatteparadiser, men bare i selskaper som er lokalisert i skatteparadis.

- Selv om vi er investor i selskaper som kan være lokalisert der, legger det ingen demper på den innsatsen vi skal ha mot disse landenes myndigheter, mener han.

Eva Joly har derimot en helt annen oppfatning.

- Investeringene er en klar selvmotsigelse. Det er uviklingsperspektivet som bør veie tyngst. Jeg tror at man kan få veldig godt utbytte fra firmaer som ikke anvender bortgjemmingsparadis, sier hun.

Stortingsrepresentant Hans O. Syversen fra Kristelig Folkeparti, mener også at regjeringen må våkne.

- Selskapene er plassert i skatteparadisene for å unngå skatt, og for å unngå innsyn i de pengestrømmene som går gjennom selskapene. Det er et dilemma som jeg synes finansdepartementet kan erkjenne, sier han.

AKTUELT NÅ