Hopp til innhold

Legger ut informasjon om kjendiskriminelle

Justisminister Knut Storberget vil ha slutt på at norske fengsler lagrer registre som inneholder detaljerte opplysninger om nåværende og tidligere innsatte.

Fengsel
Foto: Roald, Berit / SCANPIX

- Den praksisen Datatilsynet har avdekket ved Ila, er et forhold som jeg ønsker skal avvikles, sier han.

Rystet av praksisen

Registrene inneholder informasjon om over 30 000 innsatte og deres pårørende. Registrene er åpent tilgjengelig for alle fengselsansatte.

Datatilsynet mener registrene innebærer brudd både på personopplysningsloven og menneskerettighetene.

Høyres justispolitiske talskvinne Elisabeth Aspaker støtter opp om dette. Hun mener fengslenes praksis er rystende.

- Det kan ikke være sånn at om man er straffedømt så skal man dermed ikke ha krav på beskyttelse av norsk lov, sier Aspaker.

4000 ansatte har tilgang

Over 4000 ansatte har fri tilgang til registeret. Også familie og venner av de innsatte blir utlevert.

 - Det kan være opplysninger som kan være interessante for mange. For eksempel om kjendiser, eller om lovbrudd som har fått stor pressedekning, sier seniorrådgiver i Datatilsynet, Cecilie Rønnevik til NRK.

- Da Lommemannen ble fengslet var det sikkert interessant for mange å gå inn i registret og se hva han het, sier Rønnevik.

Hemmelige opplysninger

Les: Slakter personvern i fengsel

- Det er brudd på personopplysningsloven og brudd på menneskerettighetene, sier seniorrådgiver i Datatilsynet, Cecilie Rønnevik.

I tillegg til det offisielle registeret holder fengslene seg med helt hemmelige datasystemer. I en mappe på fellesområdet som alle fengselsansatte i hele landet har tilgang til lagres samtlige saksdokumenter om den innsatte.

Dette er enda mer detaljert og ømfintlig informasjon enn i det offisielle registeret.

Her finnes psykiatriske vurderinger, opplysninger om helse, rulleblad, oppvekst, forhold til familie, venner og nettverk og personlig problematikk.

Dataene slettes aldri

Disse dataene slettes aldri, ikke en gang etter soning, og registeret omfatter trolig flere titalls tusen personer.

Øverste leder for Kriminalomsorgen, Kristin Bølgen Bronebakk, innrømmer at hun ikke har visst hva som foregår i hennes fengsler.

- Vi har ikke hatt god nok kontroll, sier Bronebakk.

Hun sier at etter at Ila fengsel ble kontrollert nylig, så ble andre fengsler kontaktet av Kriminalomsorgen, og fikk bekreftet at flere andre fengsler har det samme systemet.

Bronebakk lover å flytte de sensistive dataene om de ansatte til sikre steder der de kun er tilgjengelig for de som skal ha den.

AKTUELT NÅ