Hopp til innhold

Forsvaret avslutter samarbeid

Forsvaret avslutter alt samarbeid med private sikkerhetsselskaper, etter å ha benyttet privat hjelp til opplæring av soldater som sendes til Afghanistan.

Norske styrker i Afghanistan

Norske styrker i Afghanistan.

Foto: Lars Magne Hovtun / SCANPIX

– Vi har holdt utdanning for Forsvaret siden vi begynte å sende soldater til Afghanistan, sa daglig leder Kenneth Nielsen i det private sikkerhetsselskapet Ronin til Dagbladet onsdag.

- Ikke noe samarbeid

Selskapet driver opplæring i «force protection» – beskyttelse av eget nøkkelpersonell og støtte til andre. Ifølge Nielsen er dette spisskompetanse som er for dyr for Forsvaret å anskaffe selv.

Men onsdag formiddag opplyste Forsvaret at avtalen med Ronin Consulting er avsluttet.

– Det er ikke noe samarbeid mellom det selskapet og Forsvaret nå. Samarbeidet er avsluttet, sier kommunikasjonssjef Birgitte Frisch i Forsvaret til NRK.

– I tillegg har forsvarssjefen nå bestemt seg for å avslutte all bruk av private sikkerhetsfirmaer til sikkerhetsopplæring i Forsvaret, sier Frisch videre.

Forsvaret skrinlegger samarbeidet fordi Forsvarsdepartementet har bestemt seg for å foreta en gjennomgang i saken, ifølge Frisch.

SVs Bjørn Jacobsen og Aps Signe Øye i forsvarskomiteen på Stortinget, mener pengene som Forsvaret har brukt på ekstern kursing, heller burde vært brukt på kursing internt. Stortinget vil be om en redegjørelse, ifølge Dagbladet.

AKTUELT NÅ