Hopp til innhold

- Anmeldelse er ikke svaret for alle

Når det er den du bor med som står bak, så er det vanskelig å anmelde voldtekten, sier krisesenteraktivist Berit L. Westad.

Illustrasjonsfoto
Foto: Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen, Johannessen, Sara / Scanpix

Berit L. Westad

Berit L. Westad jobber på Krisesenteret for mishandlede og voldtatte kvinner i Trondheim.

Foto: Kari Magnussen / NRK

 - De kvinnene som har blitt voldtatt av mannen eller samboeren sin anmelder ofte ikke voldtekten. For de som opplever et overgrep av den de lever sammen med, vil ikke springe ut å fortelle det til noen, hvertfall ikke til politiet, sier Westad.

Hun har jobbet på Krisesenteret for mishandlede og voldtatte kvinner i Trondheim i 30 år. Mange kvinner oppsøker senteret fordi de har blitt mishandlet fysisk eller psykisk. Ofte har de snakket lenge med kvinnene før det kommer fram at de også har blitt voldtatt.

- Også sier de at "vi er jo gift og han venter at vi skal ha sex. Jeg vet hvis jeg nekter så vil han reagere på det." Så det ligger en skjult trussel i hele samlivet.

Vil gi samlivet en sjanse til

Ifølge rapporten fra voldtektsutvalget blir opp mot 16 000 kvinner og menn voldtatt hvert år. Men nesten ingen anmelder sakene. Westad mener en anmeldelse ikke nødvendigvis løser problemet for de kvinnene hun har møtt:

- Mange vil gå tilbake til mannen for å gi ham og samlivet en sjanse til. Da kan man ikke anmelde for da blir det jo ikke noe samliv. Kvinnen kan ikke si at "jeg har vært på Krisesenteret og etter råd fra dem har jeg anmeldt deg til politiet. Men vi kan jo forsøke litt til."

Voldtekt i hjemmet høres ikke

Mishandling og vold i hjemmet er også lettere for andre å oppdage. Slik er det ikke med voldtekter, sier Berit L. Westad:

- Volden i et hjem der det er slag, spark og skrik, den kan naboer høre. Men hvis kvinnen bare kjemper for ikke å bli voldtatt så er ikke det noe som behøver å høres. Derfor blir det enda mer skjult. Ingen kommer inn til deg og spør om du ble voldtatt i går, for vi hørte noe.

Må bli tatt på alvor

Hun tror de fleste ikke er klar over at de kan søke hjelp hos et krisesenter når de har blitt voldtatt. Westad sier at å snakke om voldtekten med noen som tar kvinnen på alvor er svært viktig, enten det er ved et krisesenter, voldtektsmottak eller hos legen.

- Da har hun en sjanse til å tenke seg om, for da forstår hun at det er ingen som ser på denne voldtekten som hennes skyld. Det er veldig viktig at kvinnen ikke tar på seg skylden for overgrepet, sier Westad.

Nett-tv: Få anmelder voldtekter her i landet

Nett-tv: Voldtatte skal møtes bedre

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger